Detectats 6 abocaments de residus amb risc d’incendi des del 21 de juny
Els abocaments incontrolats de residus constitueixen un risc potencial d’incendi i contra això també actua el personal del pla d’informació i vigilància que activa la Diputació de Barcelona cada estiu, en marxa des del 21 de juny i fins el 31 d’agost. I se n’acaba de presentar el balanç provisional, que indiquen que a Calella se n’han detectat un total de 6, en punts com Valldenguli o a les proximitats del Turó de Golinons. Una pota important de la campanya són les intervencions de conscienciació ciutadana que es duen a terme en camins i pistes forestals, a l’entorn d’urbanitzacions o masies aïllades i zones forestals. En l’últim mes, se n’han fet 63 aquí a la ciutat, en col·laboració amb les ADF.
Entre el 21 de juny i el 31 de juliol, a Calella s’han realitzat 63 intervencions de conscienciació per tal de preservar l’entorn natural, que han arribat a 132 persones. En aquest període de 40 dies, que ha coincidit amb onades de calor i la conseqüent activació del pla contra incendis forestals, s’han dut a terme 26 actuacions preventives, com ara la revisió de les línies elèctriques o dels onze punts d’aigua que hi ha a la ciutat.
Aquí també s’han fet 14 intervencions per retirar abocaments de residus en zones boscoses, dels quals 6 presentaven risc d’incendi forestals. S’han localitzat en punts com Valldenguli o les proximitats del Turó de Golinons.
Cap foc a Calella, però dos al Maresme, tal com es detalla en el balanç provisional del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona. Van produir-se en una urbanització de Malgrat de Mar, el 7 de juliol; i en una zona boscosa de Santa Susanna, el 18 de juliol. En tots dos casos, la superfície afectada va ser mínima. L’avís de foc el va donar l’ADF i un ciutadà per mitjà d’una trucada al telèfon d’emergències 112.
Baixa el nombre d’incendis forestals respecte el 2022
Des del 21 de juny, data en què es va iniciar enguany el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, i fins al 30 de juliol s’han produït 70 incendis a la província que han afectat 7,33 hectàrees, la majoria (6,52 hectàrees) en zones de matolls.
Aquesta xifra és inferior a la del 2022, quan en aquest període ja s’havien declarat a les localitats barcelonines 127 focs amb una afectació de 2.065 hectàrees (1.696 al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort) i 1.439 hectàrees de superfície forestal arbrada.
Malgrat el descens del nombre d’incendis aquestes primeres setmanes del PVI respecte del mateix període del 2022, es recorda extremar les precaucions.