Descobrint Francesc Oliver
Pintar al Parc Dalmau, a pocs metres d’on vivia, o a la platja, dibuixant marines i paisatges amb pescadors, era una de les coses que més agradaven a l’artista calellenc Francesc Oliver Fradera i el que aquests dies repliquen els escolars de Calella per descobrir-lo i sumar-se a la commemoració de l’Any Oliver. Aquest 2024 és el centenari del seu naixement. A l’Auditori Josep-Maria Terricabras es farà una taula rodona per aprofundir en un personatge clau en l’art calellenc (divendres 22 de novembre, 18h) i a l’Ajuntament Vell s’inaugurarà una exposició antològica que reunirà una vuitantena d’obres que es conserven a la col·lecció familiar (20 de desembre). Portarà per títol “Periples vitals”, tal com ha confirmat el comissari de l’Any Oliver, Isaac Candelario, en una entrevista a l’FM i +.
“No només era un pintor de cavallet, sinó un artista polièdric”. El comissari de l’Any Oliver ha passat pels estudis de Ràdio Calella TV acompanyat de fill de l’artista, Joaquim Oliver, mentre s’enfila la recta final dels actes organitzats per l’Ajuntament per posar en valor i donar a conèixer el que es considera un personatge clau en l’art calellenc. Aquests dies, els escolars han replicat una de les pràctiques amb les que Oliver va perfeccionar la seva tècnica i estil postimpressionista. Va ser gràcies al que era director de l’Agrupació Artística de Calella, tal com ha recordat Isaac Candelario a l’FM i +.
Els dissabtes i diumenges venia de Barcelona i s’emportava el grup de pintors a la platja per pintar a l’aire lliure amb el cavallet, per això la família conserva esbossos de barques i pescadors; però també se’ls emportava al Parc Dalmau.
L’alumnat dels centres públics i concertats de Calella han fet visites al Parc Dalmau per esbossar la natura de l’espai verd de la ciutat en la làmina que l’Ajuntament ha repartit perquè descobreixin un dels artistes més importants que ha donat la ciutat en els últims anys.
Oliver va formar-se a l’acadèmia de Melcior Folgado, la primera escola de dibuix que hi va haver a Calella, i passada la Guerra Civil va dedicar-se plenament a la pintura i a d’altres disciplines artístiques que exploraria amb el pas dels anys.
Francesc Oliver no només pintava sinó que també va fer cinema amateur, escrivia a la revista Estela, feia ceràmica… De tot plegat en parlarem a l’exposició, que ens descobrirà a un personatge més polièdric que només l’artista de cavallet.
L’exposició antològica, amb el nom Periples vitals, serà l’acte que culminarà la commemoració de l’Any Oliver, el pròxim mes de desembre. S’hi mostrarab una vuitantena d’obres que repassen la trajectòria artística i personal.
Coincidint amb el fet tràgic de la mort del fill, comença a investigar i experimentar amb pintures més avantguardistes. És un punt d’inflexió respecte el que havia fet abans, que ho continua treballant, però investigant amb d’altres tècniques.
A més d’aquí, Oliver va exposar les seves obres a Bèlgica, Alemanya o Suïssa. Són característiques les marines que retratava des de la platja de Calella, els pescadors i també l’esplendor natural del Parc Dalmau. Però també, el món de les màscares i l’exotisme nord-africà que va descobrir en els seus viatges.
“Era una persona amb un tarannà afable, no tenia un no per a ningú”, ha explicat el seu fill, Joaquim Oliver, al programa a l’FM i +, acompanyant al comissari de l’Any Oliver. Tots dos participaran a la taula rodona que tindrà lloc aquest divendres 22 de novembre a l’Auditori Josep-Maria Terricabras (18h), a la qual també hi participarà el doctor en Belles Arts Guillem Torné.