Dentistes, fisioterapeutes i podòlegs tanquen els centres per evitar contagis
El col·legi d’Odontòlegs, el de Fisioterapeutes i el col·legi oficial de Podòlegs de Catalunya han anunciat aquesta setmana el cessament de tota activitat no urgent. Tanquen per evitar qualsevol risc de contagi tant de professionals, com de pacients. A partir d’ara només atendran urgències amb una valoració telefònica prèvia per tal d’evitar el “col·lapse del sistema sanitari” davant la pandèmia del COVID-19.
En un comunicat, els col·legis han informat que no poden garantir la protecció dels pacients, ja que alerten que no disposen del material de protecció necessari i tampoc el poden adquirir. A més, els professionals dels tres sectors també recorden que les seves intervencions impliquen un contacte directe amb el pacient, molt proper i perllongat en el temps, de manera que s’incrementa significativament el risc de contagi. Són declaracions de l’odontòloga col·legiada, Estefania Sánchez.
Nosaltres estem treballant a 20 cm del pacient, no podem mantenir la distància mínima d’un metre que s’ha establert. I per molt que seguim unes estrictes mesures de neteja i desinfecció, no podem garantir que no estiguem estenent la malaltia, cada odontòleg veu una mitjana de 100 pacients a la setmana, i això implica un elevat risc de contagi.
La majoria d’intervencions no tenen caràcter urgent, tot i això múltiples clíniques dentals han habilitat un telèfon per a urgències. L’odontòloga Sánchez, recalca que una urgència és una intervenció de caràcter urgent inexcusable, com una dent trencada, un dolor persistent o una inflamació.
Una urgència és una fractura, per exemple un nen que es trenca una dent i se li ha de treure el dolor I recol·locar. Una urgència és una inflamació de la cara, un abscés dental – un “flemon“- … En casos així sí que ens han de trucar al telèfon que hem habilitat. A més, gràcies al col·legi d’odontòlegs disposem d’una aplicació per fer receptes online pels pacients i poder receptar-los medicació. Però tret d’aquests casos que he dit, la resta pot esperar.
Els tres col·legis també reclamen que se’ls inclogui entre els establiments d’obligat tancament pel decret d’estat d’alarma, exceptuant les urgències. La inclusió en el llistat de centres d’obligat tancament els permetria accedir a ajudes públiques, ja que uns 20.000 col·legiats, el 90% del total, són autònoms o treballen en el sector privat.