Decepció per com s’ha fet el repartiment dels fons turístics dels Next Generation

Calella s’ha quedat sense els recursos econòmics que ha habilitat la Unió Europea per a la recuperació i reactivació del sector turístic. L’ajuntament s’havia presentat a la convocatòria del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb una proposta de 26 projectes que, tal com ha defensat l’alcalde accidental, estan directament vinculats a l’activitat turística, que és un dels principals motors econòmics de la ciutat. En una entrevista al programa La Ciutat, Marc Buch s’ha mostrat decebut per la resolució del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que havia dotat aquesta línia de subvencions amb 650 milions d’euros. A Catalunya, Salou i Lloret s’emporten les partides més importants, amb subvencions de 6 milions d’euros. També se’n beneficia Santa Susanna, que amb 5 milions d’euros desenvoluparà un projecte de reordenació de la façana marítima i creació de platges intel·ligents.

L’alcalde accidental de Calella ha mostrat la seva perplexitat per com s’ha fet el repartiment del paquet turístic dels fons europeus. Amb tot, ha assegurat que se seguirà optant a les pròximes convocatòries que ha de treure l’Estat per distribuir els 70.000 milions d’euros que transferirà la Unió Europea per reactivar l’economia després de l’impacte de la Covid.

Ens sentim decebuts perquè no se’ns hagi premiat i tampoc entenem el criteri que s’ha seguit per repartir els diners. Alguna cosa ha fallat si només n’ha rebut un municipi de la província de Barcelona (…) Hi haurà noves convocatòries dels Next Generation i estem en contacte amb la Direcció General de Turisme per poder-nos presentar i aconseguir uns fons que serien molt benvinguts.

Buch ha posat l’accent en què l’única població turística de la costa de Barcelona que rebrà ajuts del Pla és Santa Susanna. En aquest sentit, ha explicat que l’Ajuntament de Calella ha demanat conèixer sota quins criteris s’ha fet la distribució, i que ho farà públic.

Avui dia encara no tenim la informació sobre la puntuació que s’ha donat, ho hem preguntat i quan tinguem la resposta la farem pública. I ens servirà per saber què s’ha fet malament per intentar millorar de cara a les pròximes ocasions.

A la província de Barcelona, a banda de la pròpia Diputació, que rebrà 45 milions d’euros per posar en marxa un projecte de turisme sostenible per a les vies fluvials; també ha estat acceptada la proposta de l’Ajuntament de Manresa per impulsar el tram de camí de Sant Jaume que passa per la capital del Bages i del Consell Comarcal del Berguedà per actuar al riu Llobregat.

Amb tot, l’alcalde accidental s’ha refermat en la idoneïtat de la proposta calellenca, que abraçava un total de 26 projectes relatius a l’entorn natural i urbà, les infraestructures, i la transició digital i ecològica.

El turisme és la principal font d’ingressos de la ciutat i que l’aspecte general sigui el més bonic, innovador i sostenible té un impacte directe amb el turisme i en com rebem els visitants. Els 26 projectes presentats hi estan relacionats.

Alguns projectes inclosos en la proposta calellenca –valorada en 40 milions d’euros– es tiraran igualment endavant, amb fons propis i/o aportacions d’institucions supramunicipals. Buch n’ha confirmat dos:

El cobriment de la Riera Capaspre o la continuació de la reforma del carrer Sant són projectes que s’executaran havent-hi Next Generation o no.

En el cas del cobriment de la part alta de la Riera Capaspre, Calella té la reserva pressupostària i compta amb un ajut de la Diputació de Barcelona per perllongar l’obra feta carretera N-II en avall. S’actuarà en un tram de 104 metres, fins arribar al carrer Ramon i Cajal; tot i que no es contempla, per ara, la urbanització superior. La intenció és que els treballs –amb un termini d’execució aproximat de set mesos– comencin i acabin aquest 2022.

En relació a la rehabilitació de l’edifici de Can Saula per obrir-hi el centre cívic, en breu es farà la licitació de la primera fase de l’obra.

Ara tenim el projecte de l’adequació interior i l’altra part serà la façana, on s’hi durà a terme una actuació de restauració. Seria una segona fase del projecte per tenir el centre cívic.

S’està a l’espera de conèixer la resolució de la línia de subvenció dels fons europeus a la qual opten conjuntament els ajuntaments de Calella, Pineda de Mar i Malgrat de Mar amb projectes mancomunats com la creació d’una xarxa de carrils bici, la creació de dipòsits d’estacionament de vehicles digitalitzats o d’un sistema intel·ligent per a la gestió dels residus. També s’han posat d’acord amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva perquè una de les propostes té a veure amb la digitalització de tot el sector sanitari.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.