CUP, IC-V i ERC s’oposen a la Festa al Cel a Calella, i el PP la veu amb bons ulls
L’oposició de Calella ha reaccionat a la possibilitat que la ciutat aculli la Festa al Cel, i els partits d’esquerres ho han fet de forma contrària, amb més o menys rotunditat, però el Partit Popular s’hi mostra a favor.
CUP
La CUP de Calella ha fet un comunicat públic ja de bon matí on mostrava la seva preocupació perquè el govern de Calella hagi eixat la porta clarament oberta per poder acollir a la ciutat aquest esdeveniment. Rebutgen aquesta festa tal com està plantejada, per les connotacions bèl·liques i militars, que no s’adiu amb les iniciatives en favor de la pau que es fan a Calella, i que ,a més, comporta una gran despesa econòmica. N’ha parlat el regidor Jan Catà: “Ens oposem frontalment a que avions de guerra es passegin per la platja de Calella. Comporta una despesa infraestructural i humana i unes conseqüències econòmiques i això s’ha de tenir en compte. Aquesta festa té un calat cultural, unes connotacions, i desprèn una sèrie de valors molt allunyats del que nosaltres estem, molt més aprop de la cultura desmilitaritzada, la cultura de la pau. I ens agradaria que el govern, en aquest sentit, ens hi acompanyés“.
La CUP iniciarà converses amb el govern, l’oposició, i el teixit social de Calella per buscar complicitats contra una festa que consideren una «agressió directa al territori» i han anunciat que faran «tots els esforços» que estiguin a les seves mans per evitar la Festa al Cel.
IC-V
En el mateix sentit s’ha expressat Iniciativa per Catalunya-Verds. Creuen també que les despeses que comporta aquesta festa són desorbitades, afirmant que acollir aquest festival seria «insultant» per la ciutadania, i més si es compara amb la despesa en subvencions a entitats esportives i culturals. El regidor de la formació, Sebastià Tejada, ha dit que tot plegat és una ocurrència d’algú que no té una estratègia inversora i turística pròpia. Rebutgen el festival per l’alt cost que suposa i pels valors de guerra que porta implícits. “Calella no ha de sortir a salvar cap empresa que ha sortit per cames de Mataró. En primer lloc és un tema estrictament pressupostari, ja sense considerar coses que són molt importants com el soroll i la pròpia incapacitat de la xarxa de la ciutat d’absorbir l’allau de visitants que tindria. I perquè no dir-ho… avui hem fet un minut de silenci pel problema del terrorisme, que és conseqüència de la guerra. Hem fet i farem accions en favor dels refugiats, que són també resultat d’accions de guerra… I accedirem nosaltres -encara que sigui per un espectacle- a veure creuar els nostres cels per avions de guerra? Per divertir-nos?“.
Sebastià Tejada si que creu que Calella pot acollir espectacles aeris, amb menys impacte, menys repercussió i sense valors militars, però que igualment deixin impacte a la ciutat. En aquest sentit ha suggerit a l’equip de govern que es porti a Calella algun festival de globus aerostàtics tipus el European Balloon que s’ha celebrat aquest juliol a Igualada i que comporta 6 dies sencers d’activitats relacionades.
ERC
Per part d’Esquerra Republicana de Catalunya, la seva portaveu, Cristina Gómez, ha dit que els «incomodaria molt» que Calella acollís un espectacle amb presència d’avions militars i de guerra. Aquesta és la seva principal objecció, a més del soroll que fan els avions i l’alta despesa econòmica. Però Esquerra prefereix no posicionar-se clarament fins tenir una proposta detallada i del cert del que es faria a Calella. “Primer de tot penso que, abans de poder-nos posicionar sobre el fet en sí, necessitaríem saber quina és la proposta en ferm, la concreció, els detalls, les característiques… Evidentment aquí estem parlant d’unes implicacions a nivell econòmic. O és un esdeveniment autofinançat o ens sembla que no seria pertinent. Caldria veure l’impacte mediambiental i acústic d’aquesta activitat, i la celebració d’aquest esdeveniment a ningú se li escapa que passa per la presència de militars i avions de guerra. I això és un gest, un fet, absolutament contrari a la cultura de la pau que des d’ERC defensem i ens sentim plenament identificats“.
Cristina Gómez també creu que caldria analitzar amb concreció l’impacte econòmic que deixaria la Festa al Cel a la ciutat, ja que esdeveniments així, al seu entendre, no impliquen forçosament un retorn econòmic positiu pel teixit empresarial i pel petit comerç.
PP
I en sentit totalment contrari s’ha expressat el Partit Popular de Calella. Estan plenament d’acord en que es celebri a la ciutat la Festa al Cel, sempre i quan el cost es pugui assumir. El regidor popular Josep Maria Pérez-Basart, ha afirmat que fer venir avions militars és bàsic, ja que l’aeronàutica bèl·lica és l’origen de l’aviació i on més ha evolucionat, i això no es pot descartar, i celebrarien la seva presència a la ciutat. “No m’incomodaria en cap cas. Només faltaria. Si en aviació no parlem d’avions militars estaríem deixant de banda potser als més importants de tots. Primer començaríem en veure quina és la despesa seria pel nostre poble. Si es pot compensar amb alguna altra partida en principi nosaltres hi estaríem molt d’acord que es fes aquesta celebració. La data, que es faci durant la Festa Major, també estic d’acord amb l’alcaldessa que si podem fer-la amb unes altres dates són uns dies més de gent que ve al nostre poble“.
Pérez-Basart ha estat clar en dir que prefereix que es faci a Calella la Festa al Cel en comptes d’una nova sortida de la Volta a Catalunya de ciclisme. Considera que ja fa molts anys que es fa aquí i que acaba costant 90.000€ cada any, i que altres poblacions catalanes han de poder gaudir de l’inici de la Volta a Catalunya i que Calella ja ho te «molt amortitzat».