Crisi Bruna: l’oposició al costat del Govern
Els grups municipals a l’oposició del Ple de Calella, Esquerra, Calella en Comú, la CUP i Ciutadans, s’han posicionat al costat de l’executiu de Candini per ajudar en tot el que calgui en la gestió del conflicte la Bruna. Consideren que és una problemàtica latent a la ciutat i que cal una actuació urgent de la justícia per autoritzar el llançament. Des d’Esquerra també han reiterat que en tot moment s’han posat a disposició del Govern per oferir el seu suport. També, juntament amb els comuns i la CUP, van més enllà i reclamen una intervenció de caràcter social que pugui solucionar el problema de fons de les persones que viuen a l’hostal ocupat. En aquest sentit, demanen una actuació de mediació per part de l’administració local però també de supramunicipals.
Per Esquerra el conflicte ha aflorat una problemàtica estructural de la societat, amb persones en situació d’extrema vulnerabilitat, desemparades, sense referents i desvinculades de les xarxes de recursos i serveis. És per això que consideren que, més enllà d’exercir una evident pressió policial, també caldria fer tasques en l’àmbit social acordades amb institucions supramunicipals.
Trobem a faltar la pota d’intervenció social. Cada dia que passa, cada mes que passa la situació és molt més complexa per la vulnerabilitat de la situació de totes les persones. Perquè no hi ha cap mena de pont o de lligam amb serveis o recursos i, per tant, les posicions cada cop són més extremes. En aquests moments s’està exercint una pressió policial, reconeixem la feina de la policia, però manquen accions socials que puguin fer que disminueixi la pressió policial.
Des d’Esquerra també han volgut desmentir les acusacions del portaveu del Govern, Josep Torres. Asseguren que en diverses ocasions, des del seu grup s’han posat a disposició de l’equip de Govern per col·laborar i treballar una estratègia d’acció conjunta. Els republicans també han volgut mostrar el seu suport als veïns assegurant que la màxima prioritat és garantir la seguretat ciutadana.
Calella en Comú aposta per la intervenció social i la mediació per recuperar les persones que viuen dins la Bruna i tenen voluntat d’integració social. Josep Maria Juhé ha dit que tenen constància que l’edifici no és només un focus delinqüencial sinó que encara hi ha perfils vulnerables, que es mereixen aquest esforç perquè no tenen un altre lloc on viure. També s’ha ofert al Govern Municipal per treballar-hi plegats.
Creiem que la mediació sempre és bona, sempre i en qualsevol situació. Per tal de trobar escletxes, actuar més enllà de l’acció policial, s’han de buscar maneres de pacificar la situació. Per això, estem disposats a fer els passos que calgui i donar suport al Govern amb el que calgui per trobar mesures de pacificació.
Juhé ha reconegut que la justícia segueix el seu recorregut i que la situació a la Bruna ha posat de manifest que cal que sigui més efectiva. A tot això, ha plantejat buscar la col·laboració d’administracions superiors per desplegar polítiques de prevenció i d’integració social, o buscar finançament europeu, per arribar allà on no s’arriba amb els recursos municipals.
La CUP també s’ha volgut posicionar al costat del Govern Municipal. La regidora cupaire, Núria Freixas, ha exposat que tot moment s’han posat a disposició de l’executiu per col·laborar en tot allò que calgués. També lamenten que s’hagi arribat a una situació tan desbordant i reclamen, com Esquerra i els comuns, polítiques socials que ajudin a resoldre la problemàtica que hi ha de fons. De fet, Freixas exposa que amb el desallotjament de l’antic Hostal La Gaviota no se solucionarà el problema, perquè aquests joves seguiran estant desemparats i buscaran una alternativa en un altre punt de la ciutat.
És colpidor i esgarrifós, viure allà, és estar en primera línia d’aquest problema. Donem tot el suport als veïns que hi viuen i evidentment volem que se soluciona, però també som plenament conscients que el problema no acabarà amb el llançament, perquè això és un problema estructural de la societat. S’han de buscar alternatives per solucionar el problema de base.
Des de la CUP també han volgut desmarcar el projecte Bruna de l’actual situació. Afirmen que des del juny de l’any passat, quan la situació a l’interior de l’hostal començava a desestructurar-se, el consistori hauria d’haver començat a fer accions socials més efectives i un treball individualitzat de cada cas.
Per la seva part, des de Ciutadans, el regidor Guillermo Gomis ha tret pit de les seves pròpies iniciatives en matèria de seguretat ciutadana. Gomis ha volgut recordar que al mes de setembre ja van presentar una moció en contra de les ocupacions il·legals i al mes de novembre una altra per solucionar els problemes d’inseguretat ciutadana. Explica que aleshores ells ja alertaven de la problemàtica sense rebre el suport de la resta de forces de l’oposició. Ciutadans tampoc veu la solució en la mediació.
Des del primer moment nosaltres hem treballat per evitar això. Cada partit fa les polítiques que creu pertinents i per nosaltres la seguretat ciutadana era una prioritat. Hem presentat diverses mocions. Una en contra les ocupacions il·legals, una per la seguretat i una sobre la delinqüencial, perquè el que hi ha a la Bruna és delinqüència.
Amb tot, Gomis també ha lamentat que es demanés al passat mes de novembre la pròrroga del llançament, perquè, al seu entendre, ara tot el procés serà molt més lent.