Crida urgent per trobar donants de llet materna
El banc de llet materna de Catalunya ha fet una crida urgent per obtenir donacions perquè les seves reserves tan sols duraran una setmana després de dos mesos en què no s’ha pogut recollir llet per la Covid-19. Ara el Banc busca noves donants pels 500 nadons prematurs que s’alimenten a Catalunya amb aquesta. La llet de banc va destinada a nadons prematurs extrems que poden pesar menys d’un quilo en néixer.
Després dels mesos del confinament, les reserves del Banc de Llet Materna s’han anat esgotant, ara amb la fase de represa s’han començat a reprendre les donacions de les mares, però encara no són suficients i es necessiten noves donants per pal·liar l’aturada d’aquests mesos. Vanesa Pleguezuelos és la tècnica Banc de Llet Materna.
En situació normal tenim un estoc d’entre un mes o dos mesos, però en aquests moments tenim llet per tan sols deu dies. Necessitem sobretot de cara a l’estiu noves donants que comencin a fer extraccions de llet per poder garantir la subministració de llet als nadons prematurs.
El Banc de Llet, del Banc de Sang i Teixits, recull analitza, processa i distribueix la llet materna a les unitats de neonatologia d’onze hospitals catalans.
A diferència dels donants de sang, que poden ser-ho durant molts anys, la donant de llet materna només pot ser-ho quan té un fill. Per ser donant cal que les mares es facin primer una analítica i en casa de superar-la, se’ls hi facilita un kit per poder treure llet i posteriorment congelar-la. Un cop tenen els biberons el Banc de Llet passa a recollir-los a domicili. La donant pot donar la quantitat que vulgui i no hi ha cap obligació de donar-ne un volum determinat ni durant un període de temps concret.
El coronavirus, però, sí que ha fet incrementar les mesures que s’apliquen a l’hora de donar llet. En aquest sentit, es demana a totes les mares que ho facin amb mascareta i tingui cura encara més cura de la desinfecció dels biberons. Segons Pleguezuelos, es tracta d’un protocol que ha augmentat la seva exigència.
Tenim unes pautes d’higiene molt estrictes, perquè aquesta llet és per un pacient molt vulnerable i intentem que la llet sigui de màxim qualitat i els hi demanem extres higiènics ara a l’hora de manipular i conversar aquesta llet.
Actualment segons dades del Banc de Llet, hi ha una seixantena de mares donants actives, que amb les seves donacions contribueixen a salvar vides. Unes 700 mares donant cada any llet materna des de la creació del banc l’any 2011.