Creu Roja Alt Maresme està gestionant l’acollida de 1.400 persones refugiades ucraïneses
L’onada migratòria derivada de la invasió russa a Ucraïna no minva dos mesos després d’esclatar el conflicte. Durant aquest temps, a Catalunya han arribat 29.359 persones refugiades –principalment dones amb nens– a través del programa d’acollida d’emergència que va activar el Ministeri de Migracions de l’Estat espanyol i que, sobre el territori, estan gestionant diverses entitats com Creu Roja, entre d’altres. La majoria estan en l’anomenada fase de contingència, en què se’ls faciliten necessitats bàsiques com l’allotjament i l’alimentació, a l’espera que se’ls assigni una plaça estable per iniciar el seu procés d’integració i arrelament. Ara mateix, i segons dades facilitades per l’entitat, a l’Alt Maresme s’estan atenent 1.400 persones. Resideixen en hotels de Calella, Pineda i Santa Susanna.
La tècnica de Creu Roja de l’Alt Maresme, Núria Llagostera, ha explicat a La Ciutat que la xifra s’ha anat rebaixant des que va arribar la primera onada de refugiats.
A l’Alt Maresme vam arribar a xifres molt elevades, de fins a 2.400 persones, però mica en mica s’ha anat rebaixant perquè també ells mateixos s’han anat reubicant. I ara estarem a l’entorn de les 1.400 persones.
Des de Creu Roja de l’Alt Maresme es nega que els ajuntaments hagin demanat limitar el nombre de persones ateses en “fase de contingència” als hotels amb qui tenen contracte. A Calella són tres: Garbí, Esplai i Bon Repòs. Amb tot, l’entitat explica que sí s’està ajustant el programa perquè l’acollida es faci de manera ordenada i d’acord amb la capacitat del territori per donar resposta les seves necessitats.
El territori ha de rebre el nombre de persones que puguin assimilar el sistema educatiu i de salut. La “fase 0” és d’emergència pura i dura, de primera resposta. És el Ministeri qui ordena i organitza les places perquè hi ha molta gent en situació de conflicte bèl·lic que demana la protecció temporal.
La incertesa sobre l’evolució de la guerra russa contra Ucraïna fa que, hores d’ara, no es pugui posar una data límit a l’estada dels refugiats als hotels. Així ho ha indicat la tècnica de Creu Roja de l’Alt Maresme, qui reconeix que s’està fent una gestió pràcticament “del dia a dia” de l’acollida.
No [hi ha data de finalització del contracte amb els hotels]. Els hotels saben de la temporalitat de la fase. Ha passat la setmana santa i han continuat oberts per allotjar refugiats. Ho anem mirant gairebé dia a dia, a expenses de les places que obre el Ministeri per a cada territori.
Des de Creu Roja es posa en valor la xarxa d’acollida que s’ha muntat a Calella amb la implicació de l’ajuntament, la parròquia, entitats i la pròpia comunitat ucraïnesa resident aquí i que ha permès, entre d’altres, disposar de traductors, organitzar les campanyes de recollida d’aliments i roba, i les activitats esportives, culturals i d’aprenentatge de la llengua a les que poden assistir les persones refugiades que s’estan temporalment als hotels.
A continuació podeu recuperar l’entrevista a la tècnica de Creu Roja Alt Maresme, Núria Llagostera, al programa La Ciutat: