Consells per evitar i detectar els cops de calor

L’arribada de les altes temperatures ens ha de posar en alerta davant la possibilitat de patir un cop de calor per exposició al sol. Hi ha un seguit de recomanacions que s’han de seguir a casa i al carrer, a la platja o si es fa una excursió a la muntanya; sobretot si es forma part d’un dels anomenats grups de risc. No és una qüestió banal perquè, en els casos més greus, les insolacions poden arribar a provocar la mort. És per això que hem volgut resoldre alguns dubtes amb la infermera del CAP de Lloret de Mar, Maria Gracia Páez, professional de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

-Què és un cop de calor i quins símptomes provoca?

El cop de calor és produeix quan el cos no pot regular la temperatura, ja siqui per calor ambient, perquè s’ha fet un esforç físic important o perquè tenim febre i no hi ha hagut una bona hidratació.

Ho notaríem perquè ens pujaria la temperatura corporal per sobre dels 39 graus, tindríem sensació de mal de cap, nàusees o vòmits; la pell estaria molt envermellida i calenta, i també és molt característica l’absència de suor. Se’ns acceleraria la freqüència cardíaca i, fins i tot, podríem patir algun deliri.

-Com s’ha de reaccionar davant un possible cop de calor?

Cal traslladar-se a una zona d’ombra i treure l’excés de roba a la persona afectada. Refrescar-la amb tovalloles d’aigua freda al coll, les aixelles, engonals i el cap; i trucar al 112 en cas d’urgència.

-Quins són els col·lectius de risc?

Les persones més exposades als cops de calor són els nadons i infants menors de 4 anys, els majors de 75 anys i les persones amb malalties cròniques (problemes respiratoris i cardíacs, diabètiques, hipertenses…). També es consideren dins dels grups de risc les persones que es troben en una situació social com pot ser la pobresa o la soledat; les que pateixen discapacitat física o psíquica; i les que tenen malalties mentals.

Realitzar una activitat física intensa o treballar en ambients calurosos al carrer, també suposa una situació de risc.

-Per evitar els cops de calor s’ha d’evitar l’exposició al sol i quedar-se en ambients frescos i airejats, i beure molta aigua. Alguns col·lectius de treballadors, com per exemple els cambrers o els operaris de carrer, no podem fer-ho. Què se’ls recomana?

Sobretot beure aigua de manera regular, sense esperar a tenir sensació de set. Treballar en les zones més ombrívoles, si és possible; i si es es nota molta sensació de calor, aturar-se i tenir una estona per recuperar-se a l’ombra. I procurar anar a treballar molt descansats perquè, en el seu cas, la feina suposa un esforç molt més gran.

-L’ús de la mascareta hi pot influir?

En principi, no hi ha una relació directa. Però la tendència a respirar per la boca pot provocar major sequedat i, davant d’això, es recomana beure aigua més sovint.

-Pel que fa a l’alimentació, què s’aconsella i què no?

S’han de fer àpats molt lleugers: amanides, fruites, sucs… Tot aquells aliments que ajudin a recuperar les sals que es perden amb la suor. Evitar les begudes alcohòliques i les estimulants, sobretot les que porten cafeïna; i els menjars calents i els que porten moltes calories.

Què hem de tenir en compte si ens desplacem?

Recomanem informar-se dels horaris dels CAPS més proper, recordar el telèfon de CatSalut Respon 061 i el 112 d’emergències; i seguir les informacions meteorològiques que ens poden anticipar sobre episodis de temperatures altes.

Salut ha posat en marxa la campanya “Tria un estiu amb prevenció” amb recomanacions per evitar els efectes de les altes temperatures i de la pandèmia de la Covid-19, que continua condicionant els hàbits de vida i fa imprescindible seguir amb les mesures d’higiene i seguretat: distància, mans i mascareta.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.