Consells de Mossos per als pensionistes que retiren els diners de la paga extra
Els dies en què es cobra la pensió, i sobretot quan coincideix amb les pagues extres d’estiu i de Nadal, són un reclam per als lladres que s’aprofiten de la vulnerabilitat – i sovint també l’excès de confiança de les persones grans – per robar els diners que van a retirar dels caixers automàtics. Mossos d’Esquadra reforça el patrullatge a l’entorn de les entitats bancàries per dissuardir-los però, no obstant això, també comparteix consells bàsics d’autoprotecció per evitar ensurts.
Anar al caixer a retirar els diners de la paga extra pot convertir-se en una situació de perill. L’agent Josep Pujadas, de la unitat de proximitat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Pineda de Mar, recomana mantenir una actitud d’alerta en tot moment i recórrer sempre al personal de l’entitat bancària en el cas de tenir algun problema amb el caixer automàtic.
Mai deixar que ens ajudi algú que no coneixem, ni tampoc marcar el número secret davant seu. S’aconsella retirar poques quantitats de diners, i anar directament a casa després de fer-ho. Però si s’ha de treure tot, acompanyar-se d’algú de confiança.
Cal mantenir l’actitud vigilant quan es torna a casa i fins i tot quan s’entra al portal. Per precaució, es recomana no fer-ho si hi veiem una persona desconeguda, encara que no tingui una aparença sospitosa.
L’operatiu Vetus s’activa cada final de mes quan es cobra la nòmina i la pensió, però es reforça coincidint amb el pagament de les extres d’estiu i de Nadal. Els lladres busquen clients despistats que van a retirar els diners, dins l’oficina o al caixer automàtic, a fora al carrer. Però sobretot, en el seu punt de mira hi ha les persones grans que no tenen un bon domini de les màquines.
Les víctimes són gent de totes les edats, però el cert és que el ‘target’ que busquen són persones amb un perfil més vulnerables.
Des de Mossos s’aconsella donar compte de qualsevol actitud sospitosa que veiem, tant si podem ser-ne la víctima nosaltres mateixos com algú altre. El més fàcil i ràpid, segons l’agent Pujadas, és trucar al telèfon d’emergències.
El 112 és un telèfon gratuït i encara que ens demanin les dades no ens implica en res (…) És el número comú de Mossos, Policies Locals, ambulàncies i Bombers. Un telèfon global per als cossos de seguretat i serveis d’emergències, des d’on es deriven els serveis en funció de cada circumstància.
El cos policial es prepara per afrontar la campanya d’estiu i l’arribada de molts visitants. Es reforcen les plantilles a les zones costaneres, però no obstant això, igualment es recomana prendre precaucions per evitar ensurts. El més important, tenir controlades les nostres pertinences.
Ara és època de vigilar molt a les platges, no deixar res dins del cotxe que sigui visible, tampoc res a mà quan estiguem en una terrassa, per exemple mòbils o carteres. Són consells molt típics, però cada any aquestes coses provoquen més d’un disgust.
La nit de Sant Joan és la primera diada forta de la campanya de seguretat estival, quan Mossos d’Esquadra i Policies Locals es coordinaran per sobretot garantir la seguretat en el trànsit amb controls tant en carreteres com vies secundàries.