Òmnium explica avui la història del gran senyor feudal Vescompte de Cabrera

És una xerrada sobre el Vescomptat de Cabrera i el terme de Montpalau. Serà a dos quarts de vuit al Casal l’Amistat i impartida per l’historiador Joan Llinàs. Els assistents hi podran intervenir.

Bernat II Vescomte de Cabrera

Bernat II Vescomte de Cabrera

Jaume Planas, d’Òmnium Cultural Montnegre, ha explicat que al Maresme hi ha vestigis ibers i romans, però que l’etapa medieval no és tan coneguda, tot i que va ser quan es va formar Catalunya com a país. I el passat medieval comú dels pobles de l’Alt Maresme és el Vescomptat de Cabrera i la Senyoria de Montpalau. Planas ha comentat la importància del Bescompte de Cabrera: “Va ser un gran senyor feudal de l’època. Els seus territoris agafaven des d’Arenys fins a Tordera, tota la Selva fins al Solsonès, i el Vescomptat de Bas. Era un dels més grans senyors feudals“.

Planas ha destacat que és important saber d’on venim i com s’ha anat construint el país per entendre el present  i la realitat catalana. “Si volem donar a conèixer i explicar bé perquè avui ens definim com una nació hem d’anar a aquesta època on finalitza l’Imperi Carolingi, uneixen la Marca Hispànica, neixen els primers comptats com a administracions carolíngies, i on vam fer la primera desconnexió, quan ens independitzem dels carolingis. Tot això ens ajuda a entendre’ns com a poble“.

Aquest cicle parteix de la voluntat de l’entitat d’apropar la història a la ciutadania, ja que la branca del país és una de les tres potes que defineixen l’ADN d’Òmnium Cultural.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Jaume Planas, emesa a l’Info Vespre

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.