Comença la temporada de cria de la tortuga careta a les platges catalanes
Aquest mes la Generalitat ha activat ja el programa “Caretta a la vista” coincidint amb l’inici de la temporada de nidificació de tortugues marines. Al Delta de l’Ebre i Begur ja s’han registrat la primera posta d’ous de la temporada i al Maresme s’han donat diversos casos els darrers anys de postes d’ous de tortuga de l’espècie caretta.
La tortuga careta o tortuga babau és una tortuga marina que viu als mars tropicals i subtropicals, però que també es troba amb freqüència al Mediterrani. És una espècie explotada durant segles, amb molts problemes al Mediterrani. Es tracta d’una tortuga protegida i catalogada com a vulnerable. De fet, es tracta d’una tortuga gran, els adults poden superar el metre de longitud i arribar a pesar una mica més de 100 kg. Les femelles ponen els ous a prop de la platja on havien desclòs. És per això que per a la seva protecció la Generalitat, conjuntament amb l’UVIC, posen en marxa a principis de juny el programa “Caretta a la vista”. Un protocol que vetlla per la seguretat de l’espècie i per preservar els nius. Ho explicava a Ona Maresme, Elena Abella, investigadora del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic.
és un projecte que va néixer amb la intenció de donar a conèixer que a Catalunya hi havia nidificació de tortugues marines. L’objectiu principal era informar a la ciutadania que aquest fet estava passant a les nostres costes degut al canvi climàtic i que sabessin com actuar correctament en cas de trobar-se amb un rastre, una femella fent la posta o amb cries.
Des del 2014 gairebé cada estiu hi ha hagut algun intent de nidificació i fins i tot nius exitosos, sobretot al Maresme i al Delta de l’Ebre.
En els darrers 15 anys es calcula que haurien nascut més de 500 cries de tortuga a Catalunya. També s’han registrat fins a set intents de nidificació de femelles adultes que han acabat tornant a l’aigua sense fer-ho en ser destorbades per persones.
El programa “Caretta a la vista” té per objectiu assegurar els millors resultats davant la identificació d’un niu de tortuga careta. Durant les primeres hores des de la posta del niu s’avalua la viabilitat en funció del tipus de platja, la distància de l’aigua o la data de la posta, amb la voluntat de prioritzar una incubació natural sempre que sigui possible. En cas de dubte s’opta per un trasllat a una altra platja o, en cas extrem, la incubació artificial.
Si trobem una tortuga a la platja cal trucar immediatament al 112. Convé que no la molestem ni la toquem. És important evitar crits, sorolls, fer llum o fumar. Convé no apropar-se a menys de set metres i evitar fer fotografies amb flaix. En cas de trobar-ne rastres és molt important no trepitjar-los.
El projecte Caretta a la vista ha desenvolupat una aplicació gratuïta de mòbil que permet avisar directament el 112, alhora que salta una alarma als telèfons de guàrdia de l’equip científic que envia les coordenades exactes de l’albirament.