Comença la campanya de vacunacions a les escoles
Els alumnes de sisè de Primària i els de segon d’ESO dels centres educatius calellencs rebran la visita dels professionals de l’equip d’Infermeria del CAP de Calella amb motiu d’una nova edició de la campanya de vacunació escolar. Una acció que s’emmarca en el programa que impulsa l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb l’objectiu de mantenir una cobertura vacunal alta entre el col·lectiu. Aquest any, el calendari de vacunacions sistemàtiques presenta una novetat: en comptes de la vacuna de la meningitis C, aquest any s’administrarà la tetravalent que protegeix davant quatre serotips de la malaltia.
La infermera del CAP de Calella, Cristina Masvidal, ha explicat que els pares o tutors hauran de signar el full d’autoritzacions, en el qual s’ha d’indicar quines vacunes es poden administrar als infants i joves.
Expliquen quines vacunes s’administren i amb quina dosi, i els pares han d’autoritzar-les una per una. Actualment no són obligatòries, però sí molt recomanables perquè ens generen més bé que no pas els possibles efectes que poden tenir.
Durant l’espai de Salut del programa La Ciutat, la infermera del CAP ha explicat que la campanya d’enguany arribarà a uns 500 escolars de Calella.
Als de sisè de Primària, que tenen entre 11 i 12 anys, el calendari de vacunacions sistèmatiques fixa que se’ls ha de posar la de l’hepatitis A (amb dues dosis), la varicel·la en el cas que no l’hagin passat, la del papil·loma humà a les nenes -que protegeix del càncer de coll d’úter i les verrugues vaginals- i la de la meningitis, per a nens i nenes. Aquí el canvi: si fins ara s’administrava la vacuna de la meningitis C, per a la campanya d’enguany es posarà la tetravalent que té una cobertura més àmplia.
Aquesta vacuna estava inclosa en el calendari de vacunes sistemàtiques: es posava als 4 mesos, als 12 mesos i ara es canviarà per als alumnes de sisè de Primària i per als de segon de Secundària.
Als grans, de 13 i 14 anys, el calendari fixa que se’ls posi una dosi de recordatori de la vacuna del tètanus i la diftèria.
Amb la campanya, explica la infermera del CAP, l’objectiu és millorar la cobertura vacunal entre els infants i joves que no acostumen a acudir als centres de salut.
Anant als centres educatius assolim unes millors cobertures i garantim que es compleixi el calendari vacunal. És una oportunitat excel·lent per captar el màxim d’adolescents i posar-los al dia en termes de vacunació, per a la seva protecció i també de forma col·lectiva.
La campanya es realitzarà a partir de diverses visites als centres educatius durant el curs. Segons informa l’Agència de Salut Pública, és imprescindible que l’alumne porti el carnet de salut o el carnet de vacunacions perquè els professionals puguin anotar-hi les dosis administrades i revisar la informació de la cobertura.