Com podem reclamar l’IRPF de la prestació per maternitat i paternitat?
Les persones que van rebre la prestació per maternitat o paternitat els anys 2014, 2015, 2016 i 2017 ja poden demanar el retorn dels diners que van tributar en l’IRPF.
En una entrevista a l’Info Migdia, l’assessor fiscal de la gestoria Tarinas, Jordi Valls, ha explicat els tràmits que s’han de seguir per sol·licitar el retorn.
L’Agència Tributària, en aquest cas, ho ha posat bastant senzill ja que s’ha d’omplir un formulari dient en quins anys s’han cobrat les prestacions i ells mateixos fan el càlcul i ens envien ja la devolució. Lògicament, sempre és aconsellable comprovar que el que ens tornen efectivament sigui el que ens han de tornar, perquè nosaltres, a l’hora de fer la reclamació, no volen ni que fem el càlcul, sinó que senzillament nosaltres diguem ‘jo vaig cobrar uns imports’ i ells ja s’encarreguen de revisar-ho. No cal presentar cap documentació. De fet, l’Agència Tributària ja ha demanat les dades directament a la Seguretat Social i ells ja tenen els imports que cadascú ha cobrat de maternitat o paternitat.
Valls ha concretat quines persones poden demanar el retorn. Ha explicat que no està previst que l’Agència Tributària actuï d’ofici retornant els diners, sinó que volen que les persones que compleixen les condicions, els reclamin.
Totes les persones que haguessin cobrat durant aquests anys i haguessin tingut un fill i haguessin cobrat prestacions per paternitat o maternitat. En aquell moment, ens feien tributar per aquests ingressos però hi ha hagut una sentència que ha dit que no han de tributar i ara el que es pot fer és demanar la rectificació de la declaració presentada traient aquests ingressos i, amb això, reduint la quota tributària.
Segons el ministeri d’Hisenda, de mitjana es podran reclamar uns 1.600 euros per a les mares i uns 380 euros per als pares. Valls ha afirmat que s’ha de veure cada cas perquè variarà en funció de la renda.
Depèn molt de cada persona, perquè al final el que estem fent és que uns diners que han tributat els traiem, i com que la renda és un impost que és progressiu, que vol dir que com més diners hagi cobrat una persona, més alt és el que li tornaran. També hi haurà gent que no li tornaran res, per què aquella gent que ja li hagin tornat tota la retenció que tenia en el seu moment, encara que això ara sigui exempt, no els hi tornaran res. Cada cas és diferent i s’ha de mirar cas per cas.
El tràmit es pot fer de forma presencial a les oficines de l’Agència Tributària, o a través de la seva pàgina web.
A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a Jordi Valls, assessor fiscal de la gestoria Tarinas.