Com hem de reaccionar si ens trobem un senglar enmig de la carretera?

El nombre d’accidents per irrupció d’un animal a la via quasi s’ha triplicat en els darrers sis anys a Catalunya, segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any passat se’n van registrar 3.122, mentre que el 2010 n’hi va haver 1.119. Uns accidents que malauradament van a l’auge i al que molts conductors davant d’això no saben com actuar. Segons el professor de l’autoescola Via Lliure de Calella el més important és frenar per arribar a l’impacte amb la menor velocitat possible. I desaconsella frenar en sec o fer un cop de volant

Torrent recomana frenar per arribar a l’impacte amb una menor velocitat i mantenir-se en el carril sense fer moviments sobtats que puguin espantar a l’animal.

Si podem veure l’animal amb temps suficient, el que hem de fer és reduir la velocitat i tindrem més capacitat de reacció. Si ens posem en el supòsit que és inevitable veure’l amb temps, el que hem de fer és un xoc controlat. Reduir velocitat, que no frenar en sec, i xocar-nos.

Segons un estudi del RACE el 73% dels conductors, que s’han trobat en situacions com aquesta, afirmaven haver intentat frenar en sec, mentre que el 27 % deien que havien fet un cop de volant, una maniobra molt perillosa que pot empitjorar les conseqüències del xoc. En intentar esquivar-lo el vehicle podria donar voltes de campana o xocar contra un altre element més perillós. És per això que Torrent desaconsella aquestes reccions més primàries.

El «volantasso i frenasso» serien una maniobra invasiva i incontrolada i és el que hem d’evitar. És dur, però hem d’anar contra l’animal perquè amb les maniobres incontrolades podem tenir conseqüències més greus com un xoc frontal amb un altre vehicle o una sortida de via.

Torrent assegura que per evitar aquests accidents és important limitar la velocitat en els trams on hi pot haver animals salvatges, sobretot de nit, evitar toca el clàxon per espantar-los i canviar els llums llargs pels curts per evitar que es paralitzin en mig de l’asfalt per l’enlluernament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.