Com es preveu fer la museïtzació del Jaciment del Roser?

L’Ajuntament de Calella ha presentat una recreació de la proposta de museïtzació de les ruïnes romanes del Roser, que compta amb el vistiplau del servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Serà un espai independent del supermercat i de l’aparcament, amb la idea de transportar els visitants a la vida quotidiana dels antics romans.

La idea és poden moure’s per dins i viure una experiència gairebé immersiva gràcies al suport de materials audiovisuals: ambientació sonora, projeccions en vídeo i en 3D sobre el propi jaciment. Així ho detallava l’alcaldessa Montserrat Candini, en l’acte que es va fer ahir a l’Auditori de Can Saleta.

Diferents passarel·les de metall i vidre recorreran l’impressionant conjunt i s’anirà explorant els diferents espais on els antics romans treballaven i vivien. Al pas del visitant s’activaran sons d’ambients que transportaran al passat, també es preveu un vídeo de la història de la ciutat amb recreació en 3D del jaciment del Roser.

jaciment 2La proposta de museïtzació preveu un tractament de l’espai amb materials que en permetin la visualització tant interior com exterior. Tindrà un accés totalment independent des del carrer, tal com s’ha dit des d’un principi.

Accés totalment independent del museu diferenciat de l’accés al supermercat, aparcament i habitatges. Per tant, tindrà entitat pròpia (…) Serà un espai obert amb ventilació natural i tancaments de vidre, sempre que la distribució ho pugui permetre, per garantir-ne la visualització des de diferents llocs.

Un altre aspecte controvertit de la intervenció és la ubicació dels pilars que sustentaran l’edificació superior. Les dues plantes d’aparcament i la del supermercat Aldi, i els habitatges de lloguer assequible que es puguin construir al damunt aprofitant el dret a vol que ha cedit la propietat del solar. En aquest sentit, l’alcaldessa va reiterar que “no es farà res que pugui malmetre el patrimoni”.

No farem res que malmeti el jaciment, tot al contrari. Creiem que és una eina de promoció de la ciutat important, que també ens posarà en el mapa. Però és sobretot una eina de cohesió.

Una afirmació que va confirmar l’arqueòleg territorial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Antoni Martín. Més enllà d’això, va assegurar que la fórmula de conservació i museïtzació escollida respecte totes les possibilitats existents, la del subsòl arqueològic, és la millor per les característiques del jaciment romà.

Valorant els pros i contres del propi jaciment, es va decidir que el millor sistema degut a la cota en què es troben les restes, dins un clot, era crear un subsòl arqueològic com el que hi ha a Badalona. Evidentment, des del Departament de Cultura, la nostra prioritat és el patrimoni. I el que intentarem i estem fent des del primer moment, és que el patrimoni es vegi el mínim afectat possible pel projecte constructiu i de museïtzació de les restes.

El Departament de Cultura que avala tot el procés fet fins ara i es posiciona al costat de l’executiu local sobre quina ha de ser la proposta de recuperació i socialització del jaciment del Roser.

Ahir l’alcaldessa va explicar el perquè s’havia organitzar l’acte, en el qual també hi va participar l’arqueòloga que ha dirigit l’excavació que s’ha fet en les últimes setmanes. Candini va parlar de posar fi als rumors i a les fake news “interessades o no”.

Explicar el que es fa i perquè es fa, i d’aquesta manera desmuntar rumors interessats o no. És evident que les coses no passen perquè sí, ni són el resultat atzarós d’un moment sense més. Tothom ho sap, les coses són el resultat d’una feina anterior, o de la manca d’aquesta feina anterior.

En la seva intervenció, Candini va recordar que després de gairebé 8 dècades sense cap projecte de recuperació i socialització del jaciment, s’ha aconseguit una proposta que permet “aprofitar l’oportunitat del moment”. Va subratllat que s’ha aconseguit un acord amb la propietat d’un terreny privat valorat en 3 milions d’euros.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’acte “Jaciment del Roser: passat, present i futur”, celebrat ahir a l’auditori de Can Saleta.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.