Casos d’ansietat a l’Hospital de Calella relacionats amb l’1d’octubre

L’episodi de violència viscut el passat 1 d’octubre ha portat a algunes persones al servei d’ urgències de l’Hospital de Calella amb episodis d’ansietat. No solament es tracta de persones directament agredides per les forces de seguretat sinó familiars i coneguts que viuen amb angoixa la situació i estan patint episodis d’insomni.

La cap del servei d’urgències de l’ Hospital de Calella, Emília Cortés, explica que algunes persones van acudir al centre per les ferides i en dies posteriors hi han hagut de tornar per ansietat. Es afectats tenen problemes per dormir i recorden els incidents amb angoixa. A més, es mostren preocupats pel futur.
“Van venir per primer cop per ser atesos i algun, uns dies després, ha tornat a venir per una sensació d’angoixa, de dificultat en la conciliació de la son o despertar precoç, o sigui, insomni de diferents modalitats, o per una sensació de por de rebre represàlies ell o les seves persones més properes,… Una sensació preocupació, de manca de menjar, dificultat per dormir, que estan més neguitosos,…. que els ha canviat alguna cosa del seu estat anímic.”
Reproductor d'àudioA banda d’aquest fenòmen concret, Cortés explica que també es pot tenir ansietat davant l’ incertesa d’aquests dies. La doctora recomana a tots aquells que pateixin aquests episodis arran del que va passar l’ 1 d’octubre que acudeixin al seu Centre d’ Atenció Primària i ho tractin amb professionals. Afirma a més que en aquests casos, el més important és explicar-ho i ser escoltats.
“Escoltar-los. El més important és deixar-los que s’expliquin i que expliquin totes les sensacions que noten. Després tranquil·litzar-los perquè és evident que no és un tema físic i per tant no calen proves ni tractaments especials, i després, l’avantatge, doncs que ha estat una cosa puntual i de moment, retallada, és evident que pot deixar moltes més seqüeles a nivell de estrès, d’angoixa, ansietat o insomni, quan és una cosa reiterada en el temps i de molta intensitat.”
Reproductor d'àudioCortés explica que en tractar-se d’episodis puntuals el més comú és que els símptomes desapareguin en pocs dies i recorda que en cap cas és convenient automedicar-se.
Podeu escoltar l’entrevista sencera fet per l’InfoMigdia a Emília Cortés aquí :
Reproductor d'àudioDe fet, aquests dies hi ha moltes persones que davant el moment d’incertesa que vivim a Catalunya tenen alguns símptomes similars. Segons els experts, sovint es poden viure episodis col·lectius de preocupació i certa por que ens costen de gestionar.Es tracta d’una sensació de perill després de veure tot el que passa a la televisió seguint durant hores l’actualitat, visionant violència i sobre tot per la incertesa. En aquest sentit, la psicòloga Núria Tortós, recomana intentar desconnectar d’aquests temes d’actualitat en la mesura del que sigui possible, sortir a fer activitats a l’aire lliure i relacionar-se amb aquelles persones de confiança que ens fan sentir tranquil·litat.
Li hem fet una entrevista a l’ InfoMigdia que podeu escoltar aquí :
Reproductor d'àudio