Canvis a les aules de Catalunya

El sistema educatiu fa dies que està al centre de l’actualitat catalana per diferents motius. En primer lloc, per la situació de la llengua catalana als centres educatius, després que a Canet de Mar s’obligués a donar un 25% de les hores en castellà. D’altra banda, la proposta d’eliminar la mascareta als interiors i d’avançar una setmana el retorn a les classes després d’estiu han fet que les escoles passin a ser el focus principal de moltes converses.

A principis de setmana, la Societat Catalana de Pediatria afirmava que s’havia d’acabar amb l’ús obligatori de mascaretes dins les aules perquè generaria efectes negatius sobre el desenvolupament de l’alumnat. La possibilitat que deixem de veure tapaboques a les escoles ha generat cert debat, tot i que els pares i mares de l’alumnat creuen en el que diuen els experts. Així ho afirmava el veí de Calella, Esteve Sebastià:

Espero que sí que s’acabin ja. Veient els índexs, crec que l’important és que interaccionin bé entre ells i es puguin veure bé les cares. Moltes vegades la cara aporta molt en les interaccions entre nens i nenes i és important que desaparegui l’abans possible.

En la mateixa línia, la calellenca Eva Jiménez considera que cal seguir les indicacions dels pediatres catalans:

Als nens els anirà millor, han agafat la Covid amb o sense mascareta, així que tampoc hi veig una gran diferència i així ells estaran millor.

D’altra banda, la presència del català a les escoles és un aspecte fonamental per al manteniment de la nostra llengua, que es troba en una crisi de parlants, ja que només el 36% de la població de Catalunya l’utilitza com a llengua principal.

Sebastià afirma que el que ha passat a Canet, és inacceptable i cal una acció del govern de manera urgent:

És una imposició que no es pot permetre i govern i comunitat educativa s’haurien de plantar. Si més no, el català no desapareixerà per això, cal una aposta per a la promoció del català amb un canal 33 amb sèries de qualitat en català, pel·lícules i produccions en català i poder fer vida normal amb la nostra llengua.

Eva Jiménez afegeix que cal respectar la llei tot i que no sigui el més just:

Hi ha gent que té poques coses a fer i es queixa per aspectes com aquest. Entenc que a algú li vagi millor estudiar en un altre idioma, però no hauria d’afectar a tot el grup.
A la universitat això no passa, el professor agafa l’idioma que vol i tira endavant. Si estàs a Catalunya el normal és que estudiïs en català. Hi ha nens que venen de fora que no parlen la llegua i s’adapten, segur que aquest no són els que ho han demanat.

Així doncs, les noves mesures i novetats a l’educació catalana no han caigut de la mateixa manera a la població, mentre que l’eliminació de mascaretes es veu amb bons ulls, la imposició del castellà no agrada gens.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.