Canvi horari d’hivern: els rellotges s’endarrereixen una hora
Aquest diumenge a les tres seran les dues, passarem així a l’horari d’hivern. Aquest és un dels canvis menys populars, perquè suposa una pèrdua d’hores de llum durant les tardes. El sol es pondrà a les 18 h i sortirà a quarts de set del matí. Aquest canvi es produirà a tots els països de la Unió Europea amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.
Des del 1996, a finals d’octubre té lloc el canvi d’hora. Enguany es produirà la matinada del diumenge 31, quan a les tres endarrerirem les agulles del rellotge fins a les dues. Un canvi, que permetrà gaudir la nit del dissabte a diumenge de 60 minuts més de son. Tots els dispositius digitals canviaran l’hora automàticament.
Durant els primers dies del canvi horari és normal patir alguna molèstia o estats d’ànims més irascibles, per això es recomana: fer exercici suau, àpats lleugers, anar a dormir més aviat, aprofitar les màximes hores de llum i evitar el consum de cafeïna excessiu o alcohol.
El canvi definitiu?
El canvi d’hora ve acompanyat cada any d’una gran incògnita: serà aquest el darrer? El Govern espanyol i la Comissió Europea segueixen estudiant els seus efectes, malgrat que just fa un any s’apuntava que aquest canvi de la tardor del 2021 podria ser el darrer. Estan analitzant encara quins efectes podrien suposar mantenir un mateix horari durant tot l’any. La decisió, però, s’està retardant per la falta de consens entre els estats membres. Tenen sobre la taula el dilema de si s’aboleixen els dos canvis d’hora i, si és així, quin horari s’ha de fixar, si el d’hivern o el de primavera.