Can Camps celebra el seu centenari
La carnisseria Can Camps, coneguda popularment com a Can Caseta, és un dels establiments més emblemàtics de Calella. Ubicada al carrer Bruguera, aquest negoci celebra enguany 100 anys de vida. Amb més de tres generacions al capdavant, ha passat de pares a fills diversificant-se durant moltes etapes per consolidar-se com una de les carnisseries de referència de Calella. Es defineixen com un comerç de proximitat on clients i botigues es coneixen de sempre i on la relació es basa en la confiança.
Ara fa 100 anys l’àvia de la Nati i en Miquel Camps, muntava la carnisseria Can Camps. Un establiment dedicat en un primer moment a la carn i que de mica en mica es va anar diversificant, amb parada al mercat, fins a convertir-se en un petit supermercat. Un negoci canviant que, més tard, van decidir que era moment de tornar als inicis i centrar-se tan sols en la carnisseria i l’elaboració de productes de qualitat. Durant aquests 100 anys, la família Camps ha aconseguit obrir dues botigues a Calella i també ha servit a diversos hotels de la ciutat. I és que, com bé recorda la Nati, hi va haver una època on van arribar a produir fins a 25.000 kg de croquetes.
Nosaltres quan servíem als hotels vam inventar una màquina per fer croquetes. Cada any fèiem 25.000 kg de croquetes, havíem de llogar càmeres fins i tot a Palamós per a l’estiu poder-les vendre als hotels. Els meus avis i pares han arribat a treballar moltíssim per aquesta carnisseria.
Els dos germans Camps reconeixen que aquests 100 anys no han estat un camí de roses. Durant la seva llarga trajectòria s’han trobat amb diferents moments complicats, com l’aparició de les primeres grans superfícies comercials.
Hi ha hagut moments de tot. Ens hem entès perfectament. En general hem pogut tirar endavant, hem passat èpoques dures i de bones. En l’època que teníem supermercat, quan van obrir el Pryca, Valvi, grans superfícies comercials ens va ser impossible lluitar i vam decidir dedicar-nos altres vegades al nostre sector. L’any 89 va ser una època difícil.
Malgrat reconèixer que en aquell moment els va fer molt mal l’aparició d’aquestes grans superfícies, asseguren que ara no tenen por a la competència. Diuen que en especialitzar-se en la part de carnisseria i els plats preparats, cap gran supermercat els fa ombra.
Amb tot, els germans Camps reconeixen que cap dels seus fills es farà càrrec del negoci familiar i fan una crida a no perdre els oficis. Nati diu que són l’essència d’un poble.
Mirem si us plau que no es perdin els oficis. L’ofici és molt important, és el teixit d’un poble i el que dona personalitat. Sense els oficis i el petit comerç es perd l’essència del municipi.
La carnisseria Camps va obrir les portes del seu primer establiment l’any 1922 al carrer Bruguera.
Recupera l’entrevista al programa La Ciutat: