Calella x Refugiats redefineix el seu projecte i es converteix en una plataforma d’ajuda als refugiats que ja són aquí

La crida d’enguany és per a s’aportin els recursos, no es tracta d’una crida econòmica com altes anys. Calella x Refugiats demana als calellencs que aportin necessitats per a les persones migrades, com per exemple, un lloc on poder establir-se -sigui un pis o una habitació-, acompanyament, formació, treball i inserció

Aquest matí s’ha organitzat una taula rodona per debatre sobre com de mobilitzar la població per organitzar-se i aportar recursos per fer possible les acollides. Les protagonistes de la conversa han estat l’Anna Missé i la Mariona Riera de CalellaxRefugiats, l’Aleksandra Semeriak, membre del CEAR, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, i la Carla Juvinyà, mentora del PCR, el Programa Català de Refugi.

L’Aleksandra Semeriak, membre del CEAR, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, ha sigut la primera a intervenir a la taula rodona per explicar el programa d’acollida amb el que treballen i reivindicar una de les grans dificultats que es troben, el lloguer.

El programa d’acollida és un programa que funciona a tot el territori, i això també comporta les seves dificultats perquè no tots els preus d’habitatges son igual a tot arreu. Aquest programa d’acollida es divideix en diverses fases, la primera és la fase de primera acollida on les persones sol·licitants sense asil poden estar uns mesos a un centre d’acollida gestionat per una institució. Després les persones passen a una segona fase que s’anomena d’inclusió, una fase on es treballen temes de formació professional sobretot pensant en la inserció laboral de la persona. La gran diferencia entre aquestes dues fases, és que en la primera estan acollits en pisos o centres però en la segona passen a rebre una petita subvenció per tal de poder llogar un pis o habitació. El problema és que tenen moltes dificultats per poder-lo llogar, a més que aquests no són iguals a tot arreu, ni tampoc els requisits. A part del preu i dels requisits les persones que vénen de fora es troben amb altres dificultats com la discriminació. Així que no només és un problema econòmic sinó també de discriminació.

Carla Juvinyà, mentora del PCR, el Programa Català de Refugi ha explicat un cas d’èxit que van viure fa pocs mesos a Olot.

El programa català de refugi comença al cap de sis mesos, després de la primera fase. Nosaltres teníem un company que treballava a CEAR a Barcelona, on tenien el cas d’un noi que no estava a gust a Barcelona i volien fer la prova de treure’l de la ciutat perquè ja li tocava començar la segona fase i buscar un pis per viure i a Barcelona era més complicat. Llavors, ens vam posar en contacte amb ell i li vam fer una mentoria fora del programa. Ell va anar pujant diverses vegades a Olot i el vam ajudar a buscar feina i un lloc on viure. Vam tenir forces problemes amb el tema del pis, perquè tot i que al principi tot apuntava que podria quedar-s’hi, la propietària cada vegada li va anar posant condicions més dures fins que al final li va ser impossible. Tot i això, vam aconseguir un altre lloc i finalment va acabar venint a viure a Olot a l’Abril.

Mariona Riera ha parlat del canvi que està vivint el projecte CalellaxRefugiats ocasionat pels contactes amb diferents associacions d’ajuda als refugiats.

Vull explicar com ha anat virant el nostre projecte de CalellaxRefugiats, perquè en un primer moment no era la nostra intenció dedicar-nos a això. L’any passat vam fer La Crida amb la qual preteníem informar, conscienciar i recaptar diners per les petites ONG que es dedicaven a donar suport a les persones d’allà. Però a finals d’any quan ens plantejàvem si tornàvem a engegar la crida, ens contacten des de Nausica que es dediquen al programa de refugi i ens avisen que hi ha una família a Pineda que necessita ajuda i que nosaltres som l’entitat més propera que tenen que requereixen ajuda. Som Calellaxrefugiats, en principi no era la nostra tasca però no en podem dir que no. Vam entrar en contacte amb aquesta família i començar a veure amb què els podem ajudar. A més, a principis d’any ens contacte CCAR, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i ens demanen suport, ja que hi ha sobrecàrrega a Barcelona. Ells estan fent xarxa amb municipis que tenen bona connexió amb Barcelona i volen que Calella pugui ser el lloc de destinació d’aquestes persones que no troben lloc per establir-se. Això, ens fa plantejar a nosaltres si a part de conscienciar i recaptar diners podem fer alguna cosa més. I és aquí on decidim virar el projecte de CalellaxRefugiats i dedica-nos també a donar atenció a les persones refugiades a establir-se a aquí o a les persones que ja estan establides.

Mariona Riera també ha presentat el nou projecte que ha creat CalellaxRefugiats per tal d’ajudar amb tota mena de recursos a les persones migrades.

Hem creat dos plafons amb les necessitats que poden tenir les persones que arribin. En primer lloc, hi ha necessitats d’habitatge, de treball i d’inserció. Necessiten, sigui un pis o una habitació perquè molts arriben amb recursos econòmics, però que es troben amb el dificultat d’habitatge. Si teniu algun recurs per oferir, podeu deixar el vostre nom i el vostre telèfon en l’apartat corresponent. Tenim també, apartat de formació, perquè es puguin fer trobades d’intercanvi lingüístic, o que es pugui ensenyar un ofici, o un taller. Apartat d’acompanyament perquè es necessita suport a l’hora d’anar a fer tràmits o renovacions. Aportacions d’aliments, objectes, etc. Les membres de l’assemblea estem disposades a fer aquest acompanyament a les persones que vagin arribant i el que demanem és animar-vos a formar part de l’assemblea, a participar de tot el que pugui anar sorgint.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.