Calella vol estendre la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en edificis municipals

Entrada de l'Ajuntament Vell en una imatge d'arxiu

El consistori participa en una operació que promou la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de dotar l’Ajuntament Vell d’aquesta font d’energia renovable. L’administració supramunicipal s’encarrega de la redacció del projecte i, a partir d’una convocatòria de cofinançament del programa europeu FEDER, n’assumirà la inversió. En aquesta línia, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calella, Marc Buch, constata la bona experiència i resultats que s’estan obtenint a la comissaria de la Policia Local, on es van col·locar les plaques fotovoltaiques fa poc més de dos anys.

En una entrevista a Ràdio Calella TV, el regidor de Medi Ambient ha indicat que aquest projecte parteix del compromís de la ciutat en la lluita contra el canvi climàtic. És per això que s’han adherit a la iniciativa de la Diputació de Barcelona amb la voluntat d’estendre la xarxa d’edificis municipals que disposen de fonts d’energia renovables. Ara n’hi ha a la comissaria de la Policia Local i a la Piscina Municipal Dorly Strobl, que en va ser pionera.

Marc Buch ha confirmat que la intenció és col·locar les plaques solars fotovoltaiques a l’edifici que acull l’Oficina d’Atenció al Ciutadà.

“L’Ajuntament Vell és un edifici que té un ús molt intensiu, perquè ara hi ha la nova OAC i s’hi consumeix força energia. Vam creure oportú fer un estudi de viabilitat i amb això la voluntat d’instal·lar en un curt termini les plaques fotovoltaiques i dotar un altre edifici municipal amb generació d’electricitat amb energies renovables”, ha comentat.

A tot això, el regidor de Medi Ambient ha fet notar la contradicció amb la que es troben les administracions pel fet que se’ls anima a fomentar l’ús d’energies netes amb l’entorn, i ser-ne exemples, però a la vegada se’ls penalitza si tenen un excés de producció elèctrica.

“Ens podem acollir a unes subvencions però la penalització la tenim igual. Els sobrants d’energia han d’anar llençats, no es poden incorporar a la xarxa, com si es feia abans, i a més hem de pagar el peatge del sòl que és una mena de peatge per «compensar» els costos de manteniment extres que els suposa a les elèctriques per evitar encarir la factura a la resta d’usuaris”, ha exposat.

Una situació amb la que es troben també aquells particulars que instal·len energies renovables i sostenibles en edificis particulars. Una decisió que s’ha adoptat per part del Govern espanyol i que el regidor de Medi Ambient considera incorrecta i que no s’ajusta amb una realitat en què els efectes del canvi climàtic són cada cop més evidents.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.