Calella vol dotar de més eines i recursos als consells de participació

El Govern Municipal i l’oposició han acordat revisar els òrgans de participació ciutadana per promoure i dinamitzar els consells sectorials i el Consell de Ciutat. Ho han acordat a través d’una moció presentada en el darrer Ple per Esquerra i Calella en Comú i que va comptar amb el suport de totes les forces de l’arc plenari. El text proposa fer una revisió general de tots els consells municipals perquè tinguin un major pes en la presa de decisions del consistori. També es vol estipular que es reuneixin de manera trimestral, com a mínim, i que se’ls doti de les eines necessàries i recursos per aconseguir que siguin espais de deliberació on donar més veu a la ciutadania. El Ple també va prendre el compromís de crear en un termini màxim de 12 mesos el Consell de Ciutat. Actualment Calella té 13 consells de participació actius.

Són el Consell Escolar Municipal, el Consell Municipal de Cultura, el Consell Municipal de Medi Ambient, el Consell Municipal de Salut i Política Social, el Consell Municipal d’Esports, el Consell d’Adolescents, el Consell Municipal de Convivència i Participació, el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, el Consell Municipal de Mobilitat, el Consell Municipal d’Economia, Turisme i Ciutat, el Consell Municipal d’Infants, el de la gent gran i el Consell de dones i LGTBIQ+. Ara tots els grups polítics han arribat a un acord per continuar dinamitzant aquests consells.

Esquerra, proposants del text, reconeixen que les propostes presentades passarien per una modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), en el qual el consistori ja està immers. Tot i això, Pilar Rocafort assegurava que cal una revisió de tots els consells, al marge del ROM, per aconseguir donar més veu a la ciutadania.

 Evidentment estem immersos treballs de revisió del Rom, però serà un procés llarg i creiem necessari portar aquesta moció sobre dinamització dels consells i òrgans de participació ciutadana per avançar en aspectes concrets al marge de la revisió del ROM. Això és el que ens ha portat a fer aquesta moció per promoure la participació ciutadana.

Pels comuns, aquesta revisió podria ser una bona oportunitat per detectar què és el que no funciona i de quina manera es pot solucionar amb els mecanismes que ja té el consistori.

Per nosaltres és una forma de dir, fins ara ho hem fet d’una determinada manera, no estem satisfets i ara anem a remarcar el que ens sembla que no funciona i es tracta d’això, amb les eines que ja tenim, fer-ho funcionar correctament.

La CUP i Ciutadans també van donar suport a la proposta. La regidora Núria Freixas va exposar que la participació és bàsica perquè hi hagi cohesió i bona comunicació.

Considerem que la participació ciutadana és bàsica per poder arribar a una bona cohesió i comunicació. Aquí al consistori es demostra clarament. Com més reunions fem, millor relació tenim. Quan ens allunyem i no tenim l’opció de contrastar idees, ens quan veiem més crispació als plens.

El Govern Municipal, que també va sumar-se, va exposar que per a ells la participació ciutadana és un principi bàsic per la bona governança. En aquest sentit, la regidora de participació Cindy Rando, va exposar que ara mateix hi ha 13 consells actius, integrats i representats per membres de grups polítics i la societat civil.

Durant tots aquests anys hem treballat per crear o renovar consells municipals. Actualment disposem de 13 consells actius que treballen en matèries concretes. Malgrat tota la feina ja feta, continuarem treballant per millorar-los i desenvolupar una anàlisi dels diversos consells en poblacions similars per establir els que tenim aquí.

La moció es va aprovar per unanimitat en el darrer ple del mes de setembre. Ara l’executiu local amb l’aprovació per unanimitat de la moció, s’ha emplaçat a seguir treballant per desenvolupar una anàlisi dels consells que tenen poblacions similars per extrapolar-ho a Calella.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.