Calella segueix controlant quina és l’oferta real de pisos turístics a la ciutat
El consistori va implantar l’agost passat un aplicatiu que analitza les ofertes de pisos turístics que hi ha a la ciutat i que es publiquen en portals especialitzats. Es considera que aquesta eina aportarà indicadors prou fiables sobre l’oferta real, estigui o no legalitzada, a l’hora de prendre decisions polítiques un cop finalitzi la moratòria d’un any en la concessió de llicències. Aquesta es va aprovar l’abril del 2017, quan a Calella hi havia comptabilitzats 260 habitatges d’ús turístic.
Calella, com també ha fet Barcelona, està provant a la ciutat un aplicatiu per detectar pisos turístics il·legals. A resultes d’això, a la capital catalana s’ha comprovat que el 80% dels pisos que s’ofereixen als turistes no tenen la llicència corresponent.
La plataforma per a la gestió i control d’habitatges d’ús turístic, desenvolupada per Talk&Code, porta cinc mesos en funcionament a Calella però encara no se n’han fet públiques les dades. Amb tot, fonts municipals han explicat que aquestes s’analitzaran amb profunditat a l’hora de prendre decisions quant a la concessió de noves llicències un cop finalitzi la moratòria d’un any que es va aprovar l’abril del 2016.
En aquell moment hi havia comptabilitzats 260 pisos turístics, la meitat dels quals s’havien donat d’alta en els darrers sis mesos. Un increment exponencial de la demanda que va motivar la reacció del consistori, que va marcar-se un termini d’un any per a l’elaboració d’un Pla Especial per concretar les condicions que han de tenir aquest tipus d’habitatges i com encaixar-ho dins l’oferta turística global de la ciutat. Entre els aspectes que estan sota estudi hi ha, a més, la convivència veïnal i la repercussió que aquest tipus d’activitat té en el mercat de lloguer.