Calella reforçarà la videovigilància al carrer
La Riera Capaspre i el Rierany dels Frares, la plaça de l’estació i el carrer Església són algunes de les zones que quedaran cobertes amb els nous dispositius de videovigilància que l’Ajuntament instal·larà en els pròxims mesos, amb la idea que entrin en funcionament aquest mateix estiu. Són zones estratègiques i d’especial concurrència, tal com plantejava el projecte que Joan Alcaraz va presentar al Pressupost Participatiu del 2021, i que ara pren forma com a complement al compromís polític del Govern Municipal amb la ciutadania. Així ho ha posat de relleu el tinent d’Alcaldia de Seguretat, Josep Torres, qui ha explicat a Ràdio Calella TV que es col·locaran dos tipus d’aparells –lectors de matrícules i captadors d’imatge– que estaran connectats amb la Policia Local i es tractaran d’acord amb la normativa de protecció de dades.
El tinent d’Alcaldia de Seguretat, Josep Torres, ha recuperat una frase que va pronunciar en campanya per referir-se a aquesta mesura de seguretat ciutadana.
Allà on no pot arribar la Policia Local, que ho faci la tecnologia. Les càmeres pretenen ser uns ulls més per tal de col·laborar amb l’acció policial, que és preventiva i busca evitar el delicte. (…) Podem identificar un cotxe o una persona per com vesteix perquè hem tingut coneixement que hi ha hagut un robatori en una zona concreta.
Segons el projecte que s’acaba de treure a licitació, les càmeres s’instal·laran en vuit punts de la ciutat: dues al Rierany dels Frares, dues a la Riera Capaspre, a la plaça i al carrer Església; una altra a l’estació, i al pàrquing de la platja i a Les Palmeres.
Complementaran els 13 dispositius que ja funcionen, per exemple, a l’entrada i sortida de Calella per la carretera N-II, on hi ha lectors de matrícules; o els que es van col·locar a la zona agrícola per combatre els robatoris que patien els propietaris de vinyes i barraques.
Ja tenim càmeres i han funcionat molt bé perquè ens ha permès detectar algun cotxe sospitós o fer alguna detenció. Reforçarem els punts d’entrada i sortida amb les càmeres de lectura de matrícula; en zones estratègiques com l’estació, la Riera Capaspre o el carrer Església, amb molt de moviment sobretot a l’estiu, hi haurà les càmeres de videovigilància. No serà una implantació massiva, sinó col·locar-les en punts estratègics, a priori conflictius.
El preu de sortida del projecte és de gairebé 123.000 euros per a l’adquisició i instal·lació del material; i d’uns 30.000 euros de manteniment anual, per un període de 4 anys.
La inversió es cobreix amb la partida del Pressupost Participatiu del 2021 –que era de 100.000 euros– i els diners que havia reservat el Govern per ampliar la xarxa de videovigilància durant aquest mandat, tal com ha indicat Torres.
El projecte de videovigilància comença amb el nou mandat perquè ho portàvem al programa electoral. Hi estàvem treballant, inicialment amb un pressupost petit. Però després ens vam trobar que un calellenc implicat com el Joan Alcaraz, va presentar el projecte d’instal·lació de càmeres de vigilància al Pressupost Participatiu, va guanyar, i això ens ha permès incrementar la dotació.
La Policia Local centralitza les dades que aporten les càmeres de videovigilància, que es guarden i tracten segons l’actual normativa.
Si la tramitació segueix el seu curs normal, els nous dispositius estaran instal·lats i en funcionament aquest mateix estiu.