Calella recuperarà les platges com a espais naturals i resilients al canvi climàtic
L’aposta per recuperar les platges com a espais naturals ha arribat a Calella després de l’impacte de l’última garbinada, l’hivern passat, que es va empassar un bon tros de sorra a tocar de Les Roques. El projecte s’ha aprovat inicialment i l’Ajuntament n’ha donat detalls: consistirà en la delimitació d’unes zones tancades, al llarg d’1,5 quilòmetres de litoral, on s’hi puguin recuperar progressivament plantes i animals autòctons que s’havien perdut fins ara. A més de fomentar la biodiversitat i de millorar paisatgísticament tot l’àmbit, aquesta actuació ajudarà a consolidar la platja i fer-la més resistent a fenòmens meteorològics intensos que, amb el canvi climàtic al damunt, seran cada vegada més freqüents.
Canvi de fisonomia a les platges de Calella a partir de la pròxima temporada de bany, recuperant un aspecte més natural – un punt salvatge – amb la intenció que la millora de l’ecosistema propi ajudi a consolidar-les i que siguin més resilients al canvi climàtic que a principis d’any ens va portar una garbinada inesperada. Això significa, que estaran més adaptades i seran més resistents a les noves condicions mediambientals.
View this post on Instagram
S’aconseguirà amb una actuació simple: a tocar del passeig i del camí de sorra, en una extensió d’aproximadament 1,5 quilòmetres de litoral, es delimitaran un espais tancats on hi puguin créixer plantes que s’havien perdut fins ara. I que això, de retruc, cridi a fauna autòctona. Es tracta d’un procés llarg que s’anirà controlant des dels equips municipals. Ho explica el regidor de Platges de l’Ajuntament de Calella, Manel Vicente:
Retirarem les plantes invasores, afavorint la vegetació autòctona, i de retruc, embellir les platges. Un espai que no només fem servir a l’estiu, sinó, tot l’any (…) La renaturalització va en la línia de lluitar contra el canvi climàtic, que és una preocupació que tenim des de l’Ajuntament.
El projecte de renaturalització de les platges de Calella abraça tot el tram de Garbí i part de la Gran, fins a la caseta dels Pescadors. Tot just acaba de superar el primer tràmit per a la seva aprovació i posada en marxa, i serà gràcies a una subvenció de 90.000 euros que s’inclou en el paquet d’ajuts dels fons europeus NEXT GENERATION per a la transformació sostenible de la destinació turística. Els treballs es duran a terme durant el primer trimestre del 2025 perquè estiguin a punt per l’inici de la temporada de bany, que serà coincident amb la Setmana Santa, a mitjans d’abril.
Amb aquest mateix objectiu d’intervenir mínimament en l’ecosistema litoral, l’Ajuntament implantarà un sistema de biòtops a la cala de la Roca Grossa. Substituiran les boies de senyalització convencionals que utilitzen uns blocs rectangulars de formigó que es posen i treuen cada temporada, malmetent el fons marí. Això són unes estructures còniques plenes de cavitats, on s’hi poden refugiar les espècies existents.
Seran uns pesos de formigó amb unes cavitats on s’hi pot anar creant vida marina. A més, no es retiraran després de la temporada de bany, les boies sí, i s’anirà fent-ne un seguiment.
El regidor de Platges avança que s’haurà de replantejar la neteja del litoral, que s’ha vingut fent de forma mecànica al llarg i a l’ample, quan s’hagin definit les zones renaturalitzades, on hi caldrà fer-hi treballs de forma més acurada.