Calella presenta la seva candidatura per ser Vila Europea de l’Esport 2016
Calella opta a ser reconeguda amb aquesta distinció, que és oberta a municipis de menys de 20.000 habitants i que atorga l’ACES Europe, l’European Capitals and Cities of Sport Federations.
Aquest 2015 ostenten aquest títol anual Banyoles, La Palma del Condado, el municipi croat de Lepoglava, el polonès d’Olecko i Svitavy, de Txèquia. Per al 2016 Calella serà l’únic municipi de l’Estat que hi opta.
Aquests dies una Comissió Avaluadora de l’ACES Europe s’encarrega de puntuar els diversos barems que es tenen en compte per rebre aquest reconeixement, i entre els que hi ha els referents a les entitats esportives, les activitats i les instal·lacions. Per ser vila de l’esport s’ha de tenir una puntuació de 70 sobre 100, i totes les candidatures que s’hi presenten poden obtenir una distinció que permet tenir accés a participar de projectes europeus, amb els quals es poden obrir portes a demanar subvencions.
El secretari general d’ACES Europe, Hugo Alonso, ha destacat que Calella té més d’un 44% de persones que participen en el món de l’esport, duplicant la mitjana europea, segons l’últim eurobaròmetre. També ha subratllat que el 10% del pressupost municipal es dedica a l’esport i ha posat de relleu les instal·lacions i que Calella comparteixi els valors d’ACES Europe.
“És una ciutat que comparteix els valors de l’associació, no només per als grans esdeveniments esportius, d’entre els quals l’Ironman n’és un referent perquè ha contribuït a posar encara més Calella en el mapa. En la línia del nostres objectius, l’esport per a tots, com a eina d’integració, salut i cohesió social perquè el practiqui la gent gran, els nens, els discapacitats; Calella compleix les expectatives de l’associació”, ha afirmat Alonso.
A banda de la categoria de Villa, l’ACES Europe també atorga la de Ciutat i Capital Europea de l’Esport, a les que hi opten metròpolis més grans.
Entre les obligacions que té una vila europea de l’esport hi ha el disseny d’un calendari amb activitats que promoguin la salut, el benestar i la integració, així com el realitzar com a mínim un congrés o una competició internacional.
Per la seva banda, l’alcaldessa Montserrat Candini ha destacat el nombre d’entitats, activitats -prop d’un centenar cada any- i voluntaris, i el fet que l’esport sigui un eix estructural de la ciutadania. També ha posat en valor els 100 anys que el 2017 celebrarà el Club de Futbol Calella i competicions com l’Ironman, la Volta Ciclista a Catalunya i els Jocs Special Olympics. En aquest sentit, ha avançat que hi haurà una competició amb discapacitats intel·lectuals probablement a finals d’octubre. “A partir de l’experiència enriquidora dels Special Olympics, ens vam comprometre que una vegada a l’any formaríem part del seu calendari i del seu relat esportiu. Encara que estem perfilant les dates en funció de la programació de les activitats, però probablement serà el cap de setmana d’octubre que hi coincideixi”, ha exposat Candini.
En un termini d’entre 10 i 15 dies es podria saber si finalment Calella ostentarà el títol de Vila Europea de l’Esport 2016. En cas d’obtenir-lo les autoritats calellenques el recolliran el 18 de novembre al Parlament Europeu.