Calella homenatja les víctimes de les bombes franquistes amb un monòlit
Aquest any es celebra el 80è aniversari d’un bombardeig que va tenir lloc a Calella, dos mesos abans que acabés la Guerra Civil. L’aviació italiana va llençar quatre bombes que van causar tres víctimes mortals i molts ferits de diversa gravetat, un d’ells molt greu, tots ells civils. Les famílies de les víctimes han volgut homenatjar-les amb una escultura, un monòlit que s’inaugurarà el diumenge 25 de novembre.
Va ser el dia 24 de novembre de l’any 1938 quan van caure quatre bombes sobre el carrer Riera, el carrer Colom i el carrer Sant Isidre. Dues de les víctimes mortals eren familiars de Xavier Gamell, qui ha explicat avui a la tertúlia del programa La Ciutat que s’instal·larà un monòlit al centre del lloc on van caure les bombes.
D’aquests morts hi van haver dos que eren de la meva família, que era el meu avi, Martí Barceló, i el seu fill petit d’onze anys. Ells van ser dues víctimes, i després en va haver una altra al carrer Colom, la Vivancos, que va ser destrossada per la bomba. Es farà un homenatge a les víctimes, s’inaugurarà un monòlit al carrer Riera, més o menys al centre de les quatre bombes que van haver.
El dia 25 es farà l’acte d’inauguració del monòlit, que conservarà així la memòria històrica de la ciutat, i comptarà amb diversos testimonis. Es tracta d’una iniciativa que han impulsat les famílies de les víctimes mortals. Gamell ha informat que també s’han recopilat testimonis i relats generacionals dels veïns, uns documents sonors que es podran consultar al Museu Arxiu.
Hem recopilat molts testimonis de gent gran, gent des de 100 anys fins a 90, perquè menys de 90 no hi pots anar perquè vol dir que tenia 10 anys o menys, eren massa petits. També hem recopilat informació: la meva mare explicava, el meu pare deia… coses així i hi ha un piló d’àudios que se’n farà un resum. Hem fet tot aquest treball que després passarà al Museu Arxiu perquè quedi.
El llibreter ha explicat que també va haver un bombardeig sobre la Fàbrica Llobet-Guri, un fet que no va provocar víctimes però sí moltes destrosses a l’edifici.