Calella es dota d’una guia tècnica per actuar davant de qualsevol situació de risc

Serveis municipals activats en previsió de nevada a Can Carreras (arxiu)

El ple de l’Ajuntament de Calella ha aprovat per unanimitat el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) que protocolaritza la resposta davant de qualsevol situació de risc o d’emergència que podria afectar el municipi: incendis, inundacions, nevades o contaminació d’aigües, per exemple. També les pandèmies, una casuística que des del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya també s’hi ha incorporat després de la crisi per la COVID-19. S’identifiquen les persones i els béns vulnerables i quins són els mitjans i recursos que hi ha a l’abast i s’han d’organitzar per donar-hi resposta. El tinent d’Alcaldia de Seguretat, Soufian Laroussi, ha donat explicacions pel retard en l’elaboració i presentació del document, que unifica i amplia tots els plans especials existents i que portaven anys caducats.

Soufian Laroussi va exposar que l’esclat de la pandèmia de la COVID-19 va aturar els treballs que s’havien iniciat l’any anterior per a l’actualització dels plans especials de protecció civil, que ara s’han unificat en un sol document, que també contempla les situacions de pandèmia.

Es va fer l’encàrrec el 2018. Es va treballar durant un any però es va aturar amb l’arribada de la pandèmia. Això ha obligat a introduir un altre pla de riscos per pandèmia, que és el que s’ha redactat en l’últim any.

El portaveu d’Esquerra i cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech, va subratllat en la seva intervenció el retard acumulat, de fins a 10 anys, en alguns plans especials existents. Així mateix, va posar damunt la taula la necessitat de dotar pressupostàriament el DUPROCIM per garantir que Calella està preparada per donar una resposta adequada a qualsevol situació d’emergència.

Ens preguntem perquè no s’ha fet abans. Els motius que ha exposat el regidor Soufian Laroussi per l’esclat de la pandèmia no ens semblen prou consistents (…) Hi hauria d’haver alguna partida, encara que fos petita, pel desenvolupament del DUPROCIM que permeti la fiscalització que no s’ha pogut fer en els últims anys.

Des de l’oposició, el portaveu de Calella en Comú Podem, Sebastián Tejada, feia èmfasi en la importància de dotar el municipi d’aquest document de protecció multirisc abans que n’hagi d’assumir plenament les competències, i no com fins ara. Serà d’aquí a 2 o 3 anys, quan s’oficialitzi que s’ha superat en llindar de 20.000 habitants.

Quan formalment siguem una ciutat de més de 20.000 habitants haurem d’entomar totes les competències en l’àmbit de les emergències. Per tant, aquest document ens posa en el camí d’afrontar aquesta futura nova realitat competencial.

Un cop aprovat pel ple municipal, el DUPROCIM serà tramès als serveis territorials de Protecció Civil de la Generalitat per a la seva homologació.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.