Calella entre els 140 municipis catalans que podran acollir-se a la nova limitació del lloguer
La Generalitat ha inclòs a Calella en la tramitació de zones de mercat habitacional tensionat. Una norma que en teoria ha de permetre limitar i regular el preu del lloguer. L’any 2022 es va registrar el preu més alt del lloguer mitjà a Calella dels últims 15 anys. Segons l’informe, va ser de 629,25 euros mensuals quan el 2007, viure de lloguer, costava 536,52 euros. A Catalunya s’han identificat 140 municipis amb aquesta problemàtica i al Maresme 25, el que representa el total de la comarca a excepció de Dosrius, Òrrius, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Tordera.
La Llei contempla dos grans criteris per declarar una zona com tensionada: que el cost mitjà del lloguer, hipoteca i despeses dels subministraments bàsics superin el 30% dels ingressos de la llar i que el preu del lloguer o compra hagi pujat en els darrers 5 anys més de tres punts per sobre de la inflació.
El Diari Oficial de la Generalitat va publicar la setmana passada l’anunci del Departament de Territori de la Generalitat d’informació pública per delimitar els municipis que s’hi inclouen com a zones de mercat residencial tensionat. Un total de 140 municipis, on viuen 6,2 milions de persones, on s’ha valorat que hi ha una oferta insuficient d’habitatge assequible i que, per tant, compleixen els requisits que marca la llei.
Els municipis tensionats a la comarca del Maresme són Alella, Arenys de Mar i de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Montgat, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, i també de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tiana i, finalment, Vilassar de Dalt i de Mar.
L’anunci publicat ahir en el DOGC, obre un període d’informació pública de vint dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, es respondran les al·legacions rebudes i es publicarà la resolució final i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, serà l’encarregat d’aprovar-les.
El Maresme té 336.439 béns immobles registrats, el 62% destinat a l’ús residencial, i el 2022 es van realitzar 6.628 transaccions de compravenda d’habitatges i 8.322 contractes de lloguer. El preu mitjà del lloguer és de 777,05 euros mensuals, però amb grans diferències entre municipis.