Calella en Comú urgeix la posada en marxa de l’oficina per tramitar l’ingrés mínim vital
Un miler de famílies calellenques reuneixen les condicions per rebre la prestació que el Govern espanyol va crear l’any 2020 dirigida a prevenir el risc de pobresa i l’exclusió social. És el càlcul que fa Calella en Comú, qui urgeix a l’executiu local la posada en marxa de l’oficina per facilitar la tramitació de l’ingrés mínim vital (IMV), que ara recau en l’equip de Serveis Socials. Aquest va ser un dels punts de l’acord entre l’executiu local i els comuns per permetre l’aprovació del pressupost del 2022.
En una entrevista a La Ciutat, Sebastián Tejada, el portaveu de Calella en Comú ha posat de relleu la urgència per crear aquest recurs a disposició de la ciutadania més vulnerable.
Ho havíem negociat després de diversos intents amb l’equip de Govern. Pensàvem que és un bon moment d’explicar-ho, encara que li concedim el temps que necessita per posar-lo en marxa. Però també expressem que s’ha de fer amb urgència, perquè hi ha famílies que ho esperen.
Segons els seus càlculs, hi hauria un miler de famílies de Calella que reuneixen les condicions per sol·licitar l’ingrés mínim vital (IMV), però no totes han realitzat els tràmits ja sigui per desconeixement o perquè no tenen les eines per fer-ho. Aquesta és la barrera que es vol superar amb la creació d’aquest recurs tècnic que, a més, alleugerirà la càrrega de l’equip de Serveis Socials, en qui recau ara mateix.
Sebastián Tejada ha plantejat una oficina operativa durant uns sis mesos, integrada per un parell de professionals, que tingui un cost aproximat de 25.000 euros. Apunta que hi hauria la possibilitat que l’Ajuntament accedís a ajuts supramunicipals per sufragar la despesa.
Els Serveis Socials estan gairebé a la defensiva fent tot el que poden en una situació complicada, no se’ls pot exigir molt més. Estem parlant d’una despesa petita que, a més, pot ser suportada per entitats superiors. Nosaltres mateixos ho hem negociat en el pressupost del Consell Comarcal: habilitar un recurs i posar-ho a disposició dels ajuntaments.
L’any passat, el Govern espanyol va ampliar les condicions d’accés a la renda, incorporant els desocupats que deixin de cobrar l’atur, les famílies amb una persona amb un grau de discapacitat superior al 62% o un complement a la infància. En base a això, el regidor de Calella en Comú preveu que puguin arribar a Calella més de 5 milions d’euros en ajuts, que acabarien repercutint en el consum intern.
Amb una mitjana de 460 euros per família, i aquest any amb la prestació afegida de 100 euros per nen; estarem per sobre de 500 euros per família. Si ho multipliquem per unes 1.000 famílies, l’horitzó de millora per a la ciutadania és molt gran. Parlen de 5 o 5,5 milions d’euros, que a més repercutirien en consum local: alimentació, higiene, roba i calçat o habitatge…
Calella en Comú exposa que s’ha trobat ara amb un Govern Municipal “més sensible” amb les necessitats de la ciutadania, a diferència dels anys anteriors –amb Candini exercint d’alcaldessa– en què va provar sense èxit tirar endavant aquesta mateixa iniciativa.