Calella elaborarà un protocol per als empadronaments de persones en situació irregular
Les sol·licituds d’empadronament de les persones que es troben en situació de residència irregular es resoldran seguint les pautes del protocol que l’Ajuntament de Calella preveu tenir aprovat a finals d’any. És una iniciativa de Calella en Comú que ahir la va portar al Ple Municipal en forma de moció conjunta amb Esquerra, i que es va aprovar gràcies als vots de l’equip de Govern i la CUP. Cs es va abstenir en la votació.
El protocol actuarà de guia per a l’empadronament de persones en situació de residència irregular. El compromís adoptat ahir en sessió plenària i per majoria dels partits polítics municipals és accelerar-ne la redacció perquè es pugui implantar a finals d’aquest any. La proposta d’acord estableix que el 14 de setembre es creiï la comissió político-tècnica perquè es posi a treballar a definir les pautes que s’han de seguir per part dels serveis municipals, contemplant totes les casuístiques que es donen a Calella.
El portaveu de Calella en Comú, Sebastián Tejada, subratllava que l’acord dona resposta a una reivindicació que ve de lluny.
Serà el final d’una llarga, i crec que innecessària lluita, per aconseguir dues coses molt senzilles: que el procés d’empadronament en situació ocupacional no convencional es faci sota criteris de lleis i l’Oficina Estatal del Padró i que els treballadors municipals que gestionen les sol·licituds es faci amb una guia formada sota criteris tècnics.
Pilar Rocafort, d’Esquerra, l’altre partit signant de la moció, posava l’èmfasi en què els tècnics municipals que gestionen les sol·licituds d’empadronament tindran una eina que els guiarà a l’hora de fer les tramitacions.
Creiem que hi ha marge en situacions que s’han produït a Calella per treballar en el protocol i donar tranquil·litat al personal tècnic de la casa per tramitar aquest acte administratiu.
El portaveu del Govern del PDeCAT-Junts per Calella i el PSC, Josep Torres, agraïa la predisposició dels proposants per permetre l’acord i que això implicarà que sigui la comissió d’empadronament qui decideixi quin és el model que s’implanti a Calella.
Posem fil a l’agulla. Tenim data perquè la comissió comenci a treballar, només falta decidir les persones que en formaran part. Agraïm que hagin retirat la proposta de model de protocol perquè pensem que ha de sortir de la comissió. A partir de l’acord, votarem a favor de la moció.
La regidora de la CUP, Núria Freixas, celebrava la insistència de comuns i Esquerra per resoldre les situacions d’empadronament de persones que no tenen una residència fixa.
L’empadronament és un tema recurrent en la nostra lluita i celebrem l’acord al que han arribar Esquerra i els comuns amb el Govern. Evidentment hi votarem a favor.
Cs es va abstenir en la votació. Pel regidor Guillermo Gomís, seria convenient seguir els criteris tècnics que s’estableixen en el procediment del padró, separant el tràmit d’inscripció del que és el dret a l’accés a la cobertura sanitària.
Agraïm l’acord per ajudar als tècnics i que entre tots decidim quins criteris s’han de seguir. Per aquest motiu ens abstindrem. Desconeixíem que s’havia arribat a un acord sobre el protocol i també entenem que el senyor Tejada s’ha oblidat de trucar-nos per informar-nos dels canvis que s’havien acordat. Un error de la seva part.
La moció presentada per Calella en Comú amb el suport d’Esquerra es va aprovar per 16 vots a favor i una abstenció.