Calella aprova un permís menstrual pel personal municipal
El Ple de l’Ajuntament de Calella va aprovar ahir una moció per donar un permís retribuït menstrual i climateri de 8 hores al mes a les treballadores municipals. Una proposta presentada per la CUP, Esquerra i Calella en Comú i que va ser aprovada per unanimitat. Es tracta d’una mesura que vol seguir l’estela de l’Ajuntament de Girona, primer en tot l’estat d’aplicar-ho, i lluitar contra la desigualtat entre homes i dones. També fer un pas més des de les administracions públiques per conciliar el dret a la salut i el benestar amb el treball. Segons diversos estudis, entre un 45% i un 95% de les dones que tenen la menstruació experimenten dolor.
L’aprovació d’aquesta proposta comportarà que les dones, homes trans i persones no binàries que treballin a l’Ajuntament de Calella i a les empreses municipals puguin agafar-se un permís menstrual per indisposició a causa del període menstrual. Segons la CUP, promotors del text, aquest permís és una forma de visibilitzar un procés fisiològic ignorat i que en molts casos s’ha tractat com un tema tabú. Núria Freixas és la regidora de la CUP.
Tenim l’exemple de l’Ajuntament de Girona que ha aprovat un permís de flexibilització menstrual. Un primer pas important i sense precedents a tot l’estat a les administracions. Aquest permís ofereix 8 hores mensuals per faltar a la feina i que han de recuperar abans dels tres mesos. Tot i això, és només l’inici i cal anar més enllà i és necessari que les administracions públiques siguin les primeres a concedir permisos laborals de menstruació i climateri, atès que són processos fisiològics naturals i no una malaltia. En alguns casos aquests cicles produeixen dolor i incapacitat per executar les tasques de treball.
Sebastian Tejeda, el portaveu dels comuns que també presentaven conjuntament la moció, va considerar que en un escenari com l’actual de negociació del conveni col·lectiu dels treballadors de l’Ajuntament, és un bon moment per incloure la nova proposta.
No podem estar més a favor, senzillament recomanar a l’equip de Govern, com estem en escenari de negociació del conveni col·lectiu, que s’aprofiti l’oportunitat per incloure-ho.
Esquerra, que també era un dels partits adherits a la moció, va apuntar que aquesta mesura ha de ser un primer pas pel reconeixement d’aquest dret a escala social i fomentar-ho tant en el sector públic com privat. La regidora Míriam Sellés va incidir en el fet que és una mesura més per continuar avançant en l’eliminació de les desigualtats de gènere.
Es tracta d’un permís voluntari al qual donem suport amb la voluntat de reconèixer aquesta situació que viuen moltes persones i que no és més que una necessitat de cura. També amb la voluntat que aquest permís sigui primera passa en el camí cap al reconeixement d’aquest dret en la legislació pròpia i que no hi hagi diferències entre treballadors del sector públic i privat.
Ciutadans per la seva part també va votar a favor de la nova mesura.
Des del Govern Municipal també es va donar suport a la proposta. La regidora d’Igualtat, Cindy Rando, va apuntar que el dret a la salut és un dret fonamental. També va destacar que els treballadors municipals ja disposen d’un permís de flexibilització horària per a casos concrets i que en el marc de la negociació del conveni s’inclourà aquest supòsit.
Com administració pública tenim molt clar que hem de poder establir o crear mecanismes de flexibilització per aquelles persones que en un moment puntual es troben impossibilitades. Tot i que el nostre ajuntament ja disposa d’una mena de flexibilització horària per a casos concrets i entenem que incloure aquest supòsit és fer un pas més. Creiem també que la mesura ha de ser negociada en el conveni dels treballadors de l’Ajuntament per tal que sigui efectiva.
Els detalls de la nova mesura es concretaran en el marc de la negociació del conveni col·lectiu dels treballadors de l’Ajuntament.