Calella acull el tercer tast solidari Vi per Vida
L’associació Vi per Vida del sommelier Xavier Ayala va reunir 275 persones en el darrer tast solidari celebrat a Calella, dissabte passat. És la tercera edició d’una iniciativa dirigida a recaptar fons per avançar en la recerca sobre la metàstasi del càncer. Concretament, a finançar els diversos projectes que desenvolupa l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona en l’àmbit de la prevenció, la detecció i el tractament. El tast de vins es va realitzar a la sala polivalent de la Fàbrica Llobet-Guri.
Xavier Ayala va conduir el tast de vins a la gran sala de l’equipament, on hi havia distribuïdes diverses taules parades amb cinc copes de vi perquè els assistents anessin seguint les seves indicacions. Van aprendre a trobar aromes i gustos característiques de tres vins i dos caves, tots ells catalans.
“Tastem un vi blanc, un rosat, un vi negre i dos caves. Començarem per un vi Esmeralda de Torres, molt fàcil per introduir-nos en el tast perquè té aromes molt lleugers; el segon vi és un rosat de Ciurana de l’Empordà, fet amb merlot; i el tercer, el cava Cuvé Prestige. El següent cava està fet a Allella, i ens permet veure les diferències entre un cava d’elaboració tradicional i un altre més ecològic, sobretot en el cultiu del raïm. Acabarem amb un vi de l’Alt Emportdà, el No té nom del celler Arché Pagès”, comentava el sommelier.
La cultura del vi és el pretext que el sommelier ha trobat per anar organitzant activitats que serveixin a finançar la investigació de la metàstasi del càncer, que a la seva família els va tocar de molt a prop. El primer tast de vins solidari el van fer a Mollerussa, el maig del 2014. “L’entrada va a benefici de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i al seu laboratori sobre la metàstasi”, recalcava.
L’oncologia centra un dels programes d’investigació que realitza a Catalunya l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, que consta de 23 grups integrats per investigadors i també estudiants d’alt nivell en l’àmbit de la biociència.
Francisco Barriga és un investigador xilè que forma part de l’equip dirigit per Albert Batlle. Se centren en l’estudi del càncer colorrectal, i ell mateix explicava a Ràdio Calella TV quina és la seva línia d’investigació. “Ens interessa aprendre els processos pels quals es genera la metàstasi, i també tenim una línia a nivell clínic per investigar com podem millorar les teràpies i les intervencions que, avui dia, no donen solució al càncer”, explicava l’investgador, qui recalcava la contribució que iniciatives com el Vi per Vida fan a la seva tasca. “Més enllà de l’aportació de diners, que és molt important, aquesta iniciativa ajuda a què la societat entengui el valor que té la investigació”, deia.
Per fer prendre consciència de la importància de col·laborar amb la investigació, l’IRB se suma al moviment global del Giving Tuesday. Una jornada en què s’apel·la a la col·laboració i per la qual l’institut ha posat en marxa la campanya La medicina del futur comença aquí.
“Si volem competir amb els nostres colegues anglesos i americans, necessitem més diners de la societat. Volem ser una de les entitats que recapti i s’apunti al Giving Tuesday i per això hem fet un vídeo disponible a Internet amb el qual animem a fer donacions per avançar en la recerca biomèdica”, explicava Joan Ginovart, director de l’IRB, que també va acudir al tast de vins celebrat a Calella.
El Giving Tuesday se celebrarà demà 29 de novembrei s’assimilaria a l’antítesi del Black Friday i el Cyber Monday, dues grans festes consumistes importades dels Estats Units.