Buch, en el debat sobre la multireincidència: “El bonisme s’ha d’acabar”
Calella reclama mesures per acabar amb la sensació d’inseguretat i d’impunitat que genera la multireincidència, una qüestió que ve centrant l’actualitat local en els últims mesos i que ha arribat a les Corts espanyoles de la mà de Junts. El partit de l’alcalde Buch i els seus socis de govern, el PSC, van portar en l’últim Ple Municipal una moció de suport a la iniciativa legislativa que s’està tramitant al Congrés dels Diputats que recollia algunes propostes d’ERC, com ara el compromís de tractar la problemàtica amb rigor per evitar caure en discursos d’odi o discriminatoris cap a col·lectius concrets. Estimem Calella i el PP també hi van votar a favor, malgrat que els seus representants van llançar retrets sobre l’ús partidista i populista que s’està fent d’aquesta qüestió. Comuns i CUP hi van votar en contra: tot i reconèixer la problemàtica, consideren que la via penal o policial no la resoldrà sinó que cal treballar des de l’àmbit social. L’alcalde va negar la major: “No són persones que van a Serveis Socials. Són gent que ha fet de la delinqüència el seu sistema de vida”.
El govern de Junts i PSC, amb el suport d’ERC, Estimem Calella i PP, ha aconseguit aprovar la moció de suport als canvis legislatius que s’estan treballant al Congrés dels Diputats per combatre amb la multireincidència. El text interpel·la al Departament d’Interior de la Generalitat perquè es comprometi amb l’increment de la plantilla dels Mossos d’Esquadra per reforçar les tasques de seguretat ciutadana al carrer; i també emplaça a les forces polítiques a abordar la qüestió de forma rigorosa per evitar caure en discursos d’odi o discriminació. Un punt d’acord demanat pels republicans per sumar-se a la iniciativa dels partits del govern.
L’alcalde Marc Buch defensava en seu plenària la necessitat d’abordar el debat per evitar que els partits extremistes acabin dominant el discurs amb missatges populistes.
El bonisme s’ha d’acabar. Hi ha problemes i debats que són incòmodes, com el de la multireincidència, però s’han de posar damunt la taula i abordar-los perquè sinó no ho fem nosaltres, els partits centrats – que som la majoria dels d’aquí – vindran els extremistes per dominar el debat. Llavors sí hi haurà populisme i serà perillós.
Buch afegia que el problema existeix per culpa d’uns quants que han fet de la delinqüència el seus sitema de vida i que saben perfectament quins són els límits legals per on es poden moure. I negava la major als partits que, com comuns i la CUP, afirmen que la pobresa i les desigualtats socials són el problema de fons.
Així ho reiteraven Sebastián Tejada, de Calella en Comú Podem, qui qüestionava l’eficàcia de la iniciativa:
La idea no és esperar i treballar perquè funcioni, sempre acaba tenint rèdits polítics interessants. Una proposta com aquesta és un brindis al sol, perquè sense dotar de recursos el sistema judicial i penitenciari, acaba sent ineficaç.
Albert Comas, de la CUP:
Si volem pal·liar aquesta problemàtica a llarg termini també calen polítiques valentes que redueixin el 30% de pobresa que hi ha a Catalunya i el 35% de pobresa infantil. Una xifra que va en augment, any rere any.
Des d’ERC, la regidora Míriam Sellés també insistia en fer un abordatge social de la problemàtica delinqüencial, si bé el partit donar suport a la moció impulsada per Junts i el PSC, que va incloure alguna de les seves propostes.
L’impacte negatiu [de la multireincidència] en la Policia Local i en la la sesació de seguretat de la ciutadania és gran. Entenem que calen desplegar mesures i per això donem suport a la moció, però des d’ERC ens seguim comprometent a trebllar per fer accions preventives de caire social.
La tinent d’Alcaldia i portaveu socialista a l’Ajuntament de Calella, Cindy Rando, va ressaltar els compromisos del govern català i espanyol per impulsar les mesures legislatives i judicials necessàries per combatre la multireincidència. Una qüestió que, segons Rando, requereix el màxim consens possible.
Els socialistes creiem que és necessari treballar per millorar la seguretat i que cal fer-ho amb la reforma del CP i amb la creació de nous jutjats per agilitzar els processos judicials i poder veure els resultats de la reforma legislativa. Però això només ho aconseguirem si treballem units.
Estimem Calella i el PP van donar suport a la moció de posicionament de l’Ajuntament de Calella, però no sense expressar algunes contrarietats. El partit d’Enric Gómez considera que s’apel·la a unes reformes que ja s’estan treballant a les Corts espanyoles.
Té un caire clarament propagandístic i populista perquè el Congrés dels Diputats va aprovar les modificacions el setembre del 2024. La nostra crítica no recau en el contingut sinó en el fet que es presenta com una nova iniciativa, quan la feina legislativa ja s’ha fet.
De la seva banda, els populars lamentaven que s’obviï la feina que han fet en aquesta mateixa direcció. La regidora Celine Coronil els titllava de sectaris, als proposants.
Em fa pena que un tema en el que podríem estar-hi d’acord ho converteixin en un tema sectari i partidista. Evidentment no hi puc votar en contra perquè prevalen els interessos dels ciutadans. Però demano que reflexionin i busquin el consens per damunt dels egos. Les solucions efectives demanen unitat, no protagonisme.
La moció de suport als canvis legislatius que s’estan treballant al Congrés dels Diputats aprovada en la sessió del Ple Municipal del mes d’octubre es posarà en coneixement del govern català i espanyol i a les entiats municipalistes.