Buch dona explicacions per la retirada de la pancarta dels presos polítics

Els dos socis del Govern –PdeCAT-Junts per Calella i PSC– van sumar majoria plenària amb Cs per rebutjar la moció per a la restitució de la pancarta dels presos polítics de l’Ajuntament de Calella. L’havien presentat CUP i Esquerra, fent notar que a Catalunya es manté la repressió contra l’independentisme i que això manté a l’exili a part del Govern de la Generalitat de l’1 d’Octubre i fa que hi hagi centenars de persones que viuen sota l’amenaça de la repressió. L’alcalde Marc Buch va argumentar que per aquesta circumstància hi ha el llaç groc al balcó de l’Ajuntament. Calella en Comú va anunciar vot diferenciat a la moció –dos a favor i una abstenció– sense adjudicar-hi el nom del regidor del partit.

A principis de setmana, el portaveu de Cs va confirmar a Ràdio Calella TV que havia demanat la retirada de la pancarta dels presos polítics però fins ahir no havien sentit les explicacions de l’alcalde accidental, Marc Buch (PDeCAT-Junts per Calella), sobre els motius de la decisió. Va dir que s’han indultat els líders polítics i socials però que davant la persistència de la repressió i l’exili es manté el llaç groc.

Empresonar el Govern escollit democràticament pel poble català pel simple fet de votar és una injustícia molt gran. Per sort, els presos han estat indultats però malauradament hi ha persones del Govern a l’exili i qui pateix la repressió, i per això mantenim el llaç groc.

Amb aquest argumentari, el soci de Govern majoritari a l’Ajuntament de Calella va votar en el mateix sentit que el PSC, en contra de la moció per la restitució de la pancarta. Josep Torres exposava que Espanya és un estat plenament democràtic on tothom pot defensar les seves idees dins la legalitat.

És una obvietat que la pancarta no té vigència (…) Tots plegats hem d’aprendre del que ha pensat. Només faltaria que no es pogués defensar que Catalunya ha de ser independent, però dins el marc legal.

El portaveu de Cs va portar al Ple Municipal l’argumentari que va expressar a Ràdio Calella TV: no hi ha presos polítics ni exiliats, només fugats de la justícia; i Espanya és una democràcia consolidada. En aquest sentit, va lamentar que la qüestió de la independència aparegui de forma recurrent en detriment d’allò que realment preocupa a la ciutadania. Guillermo Gomis va dir que aquesta “matraca” només provoca divisió.

Continuem amb aquesta matraca i arriba un punt que el ciutadà pensa que estem donant-li voltes a una pancarta col·locada en un lloc que ha d’estar lliure d’ideologies amb tots els problemes que tenim a Calella. No representa res perquè els polítics estan indultats i al carrer, i els fugats viuen millor que la gent d’aquí.

Des de la CUP, partit promotor de la moció per a la restitució de la pancarta dels presos polítics, es va fer llista de noms de persones represaliades amb les que es demana solidaritat. Núria Freixas va interpel·lar directament als regidors del PdeCAT-Junts per Calella perquè deixessin constància de l’ideal que se’ls pressuposa i a revelar-se contra el discurs de Cs sobre això.

És impossible que les paraules de Gomis no els hagin alterat i els refermin en la necessitat de mantenir la pancarta. Em dirigeixo als regidors de Junts per Calella perquè votin en clau independentista a la moció.

Josep Maria Juhé, de Calella en Comú, va iniciar la seva intervenció anunciant que el seu grup faria vot diferenciat en aquest punt, donant dos suports a la moció i una abstenció. Sobre la qüestió independentista, va concloure que el conflicte polític només es resoldrà amb un referèndum, com han fet sí altres democràcies consolidades.

Això no divideix el país, senyor Gomis. El que divideix és que no es pugui expressar de manera democràtica el que a Catalunya és ben evident, com sí ho han fet en països democràtics com Gran Bretanya o el Canadà.

El cap de l’oposició i portaveu d’Esquerra, Xavier Ponsdomènech, va entonar el “ni oblit ni perdó” en solidaritat amb els ferits de l’1 d’octubre, pels presos polítics i els exiliats, i les persones represaliades. Amb tot, i havent escoltat els motius de l’alcalde accidental, va fer una proposta alternativa a la restitució de la pancarta.

Proposem recuperar una pancarta que digui “llibertat” i “prou repressió” per resoldre la mancança que hi ha ara en aquest consistori.

Buch va limitar-se a respondre que valoraran la proposta. En la seva intervenció, l’alcalde accidental va recordar que ciutats com Sant Pol de Mar i Arenys de Mar (totes dues governades per Esquerra) o Berga (governada per la CUP) tampoc tenen penjada cap pancarta a l’edifici de l’Ajuntament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.