Avui es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer
Una malaltia que afecta a 44.000 persones a Catalunya. És la forma més comuna de demència diagnosticada en persones grans. Les dades parlen per elles mateixes: a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, 1 de cada 6 pacients majors de 65 anys ingressats durant el 2017 patia algun grau de demència.
En declaracions a Ràdio Calella TV, el neuròleg de l’Hospital Clínic, Sergi Borrego, ha assegurat que és molt important consultar al metge. La pèrdua de memòria és el símptoma més habitual, però no l’únic.
La malaltia d’Alzheimer no només és una pèrdua de memòria. El més habitual és que sigui el primer símptoma, però hi ha molts altres símptomes que es van presentant al llarg de la malaltia. Sobretot poden ser problemes de parlar, pacients que els pot costar molt trobar les paraules, pacients que els pot costar també orientar-se en espais oberts, sobretot en els llocs que no són molt coneguts. Els pot costar fer el canvi quan van a comprar i coses d’aquest tipus.
El doctor Borrego ha explicat que no és habitual que es presenti en persones de 60 anys, però a partir d’aquesta edat, augmenta el nombre de casos. Afecta fins a un 30% de les persones que tenen entre 80 i 85 anys.
L’Alzheimer és la forma més comuna de demència, però n’hi ha d’altres menys conegudes. Borrego ha exposat que la Demència Frontotemporal, per exemple, és molt habitual en persones a partir dels 40 anys, amb els problemes familiars i laborals que comporta.
Hi ha moltes altres demències, les més importants i que per desgràcia són molt desconegudes, són la Demència Bascular, que és conseqüència d’ictus previs que deixen cicatrius al cervell que provoquen aquest deteriorament cognitiu. També hi ha la Demència de cossos de Lewy, que és una malaltia germana del Parkinson, que pot tenir un deteriorament cognitiu però també problemes de memòria i d’orientació però que s’acompanya de problemes de mobilitat, de tremolors, de rigidesa… I per una altra banda, tenim també la Demència Frontotemporal que provoca problemes de conducta i de personalitat i problemes temporals, de llenguatge, els costa parlar.
Borrego ha admès que els familiars dels pacients amb Alzheimer tenen més por de patir la malaltia, però ha assegurat que, tot i que tenen una mica més de risc, la major part de persones amb Alzheimer no tenen familiars amb la malaltia.
La neuròloga de l’Hospital Sant Jaume de Calella, Teresa Casadevall, ha explicat que a Calella atenen molts casos. Des del 2015 i fins al primer semestre de 2018, el Programa d’atenció a les persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències, i les seves famílies, que la Corporació porta a terme amb la col·laboració de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital, ha atès 106 persones de Calella.
En una setmana, entre els tres neuròlegs que som, en podem diagnosticar cinc nous casos. Tenim molta gent. A més a més, aquí al Maresme hi ha moltes residències, de manera que ja no és un diagnòstic nou, sinó que anem fent el seguiment, per tant, hi ha molta persona amb demències i sobretot amb malaltia d’Alzheimer.
La doctora Casadevall ha posat en valor l’anomenat «Document Sitges», un informe que vol ser un manual sobre les qüestions legals que envolten la malaltia.
El document Sitges és un document consensuat per diversos tipus de professionals, no només metges, neuròlegs, sinó també advocats, treballadors socials, polítics… en el que s’intenta, segons les fases de la malaltia d’Alzheimer, donar pautes legals sobre les activitats de la vida diària i activitats avançades dels pacients, saber quines capacitats poden mantenir, quines no i quines s’han de regular de forma legal, si és que s’han d’incapacitar, carnets de conduir, herències, gestions econòmiques… tot aquest tipus de gestions que al malalt i a la família poden estressar per no saber com hem d’actuar.
El doctor Borrego s’ha mostrat confiat que, més aviat que tard, es podran utilitzar fàrmacs que tractin les causes de malaltia.
A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra als neuròlegs Sergi Borrego i Teresa Casadevall.