Augmenten els casos dels catalans amb depressió en un 3,5%
Segons les dades publicades pel Departament de Salut amb motiu del Dia Mundial de la lluita contra la Depressió, celebrada avui, han augmentat els casos dels catalans que pateixen aquesta malaltia. En total, 700.000 persones a Catalunya pateixen depressió, un 3,5% més que fa dos anys. La pandèmia ha estat un dels motius que ha agreujat aquesta situació, tot i que molts cops, no hi ha un motiu aparent.
Més de 700.000 catalans han estat diagnosticats amb depressió durant el 2021, més d’un 3,5% respecte al 2020. D’aquestes, més del 70% són dones. Les xifres són del Departament de Salut, que les ha fet públiques aquest divendres amb motiu del Dia Mundial de la lluita contra la Depressió.
Segons les dades, 505.246 dones han estat diagnosticades amb aquesta malaltia, amb una mitjana d’edat de 56 anys. En el cas dels homes la xifra baixa als 211.180, amb una mitjana de 61 anys.
Amb tot, la depressió és una malaltia difícil de detectar. El doctor Guillem Homet, director de la comunitat terapèutica del Maresme, explica com poder diagnosticar-la.
La depressió no és tristesa. La tristesa és un símptoma de la depressió, però no la defineix. Un pot estar trist perquè hi ha un incident greu que li toca de prop i pot reaccionar amb tristesa, però no és depressió. La depressió es caracteritza per poques ganes de fer coses, la persona no té interès per res, està desmotivada i hi ha una inhibició física.
Més enllà dels possibles símptomes, una de les grans problemàtiques de la depressió per poder treballar amb les persones que la pateixen, és que no hi ha causes aparents que la provoquin.
És la pregunta del milió, les causes orgàniques o psicològiques de la depressió. Una persona, per exemple, pateix un desnonament, una separació o la pèrdua d’un familiar, això pot causar una depressió, però no de les més greus. A la depressió greu no hi ha aparentment un fet que la desencadeni de forma immediata, moltes vegades apareix i no sabem per què.
Amb tot, Homet, afirma que la societat actual exigeix massa a les persones i que cada cop és més difícil aconseguir resultats, per això, diu, que no ajuda a millorar la situació.
Una part de la depressió és símptoma de la societat moderna que no facilita les coses. No són maneres de viure que facilitin l’harmonia de les persones. Cada vegada és més exigent amb nosaltres, ens demana més coses, és més difícil obtenir resultats satisfactoris, és una vida més impersonal, que pot conduir a estats com poden ser la depressió o l’ansietat que són les més freqüents.
En cas de detectar-se una possible depressió, es recomana recórrer necessàriament als professionals especialitzats, que ajudaran la persona en qüestió amb psicoteràpia i, en alguns casos, medicacions. Amb tot, recorda Homet, que la depressió «és un tema de tots» on cadascú ha de fer la seva tasca per ajudar les persones amb qui conviuen.