Augmenta la ciberdelinqüència durant el període de confinament

La delinqüència s’ha adaptat a la situació actual del confinament, i ara actua a través dels dispositius mòbils i dels ordinadors. L’augment del teletreball pel confinament i el fet que ara tots els tràmits administratius s’hagin de fer telemàticament a fet que fem més ús d’internet i que per tant ens exposem a més risc de patir una ciberestafa. Els Mossos d’Esquadra alerten de l’increment de delictes com el “Phishing, la pesca electrònica o “ramsonware” que s’han duplicat durant el mes de març i que tampoc els podem denunciar, perquè ara totes les denúncies no urgents estan paralitzades fins a la finalització de l’Estat d’Alarma per evitar desplaçaments de persones a les comissaries.

La pesca electrònica el que busca és enganyar a l’usuari per obtenir credencials o informació personal amb la que poder aconseguir la contrasenya del mail o del banc, per obtenir diners. Però com ho fan? Doncs amb correus en què els delinqüents es fan passar per serveis bàsics com un banc o l’administració. De fet segons un estudi de l’OUC “les campanyes malicioses funcionen per estadística”. Els seus autors saben que hi ha un cert nombre d’usuaris, un percentatge encara que sigui petit, que hi caurà. És per això que des de Mossos es recomana que s’incrementin les mesures de seguretat i es desconfiïn dels correus electrònics, SMS i informacions que no provinguin d’organismes i entitats governamentals o oficials.

Josep Pujades és agent de relacions amb la comunitat de la comissaria de Pineda de Mar.

Phishing és quan algú suplanta una identitat. Per exemple, crea una pàgina idèntica a la d’un banc, llavors quan poses al buscador el nom d’aquest banc, et surten molts resultats. Però l’usuari sense voler clicar la pàgina falsa. Dins aquesta pàgina, que es fa passar pel teu banc, poses les teves dades d’accés i els teus codis. I resulta que en comptes d’estar donant-li les teves dades al teu banc, els hi estàs donant als estafadors, i ara ells ja tenen el teu codi i les teves dades per treure’t els diners del teu compte corrent.

De fet, des que es va endurir el confinament, les persones que pateixen un ciberdelicte, no poden anar a la comissaria a denunciar, per tal d’evitar contactes. El cos va demanar evitar anar a les comissaries “si no es tracta d’assumptes estrictament necessaris i rellevants”. És per això que recorden, que si patim un ciberestafa, el primer que hem de fer és posar-nos en contacte amb el nostre banc perquè congeli l’operació i un cop passi el confinament, anar a denunciar.

Tot delicte que no sigui greu, és a dir, que no afecti la seguretat de les persones o delictes patrimonials importants, no seran agafats. Les persones no poden venir a denunciar coses que es poden denunciar més endavant per tal d’evitar contactes i possibles riscos de contagi. Llavors, si tu has patit una estafa, el que has de fer primer de tot és parlar amb el teu banc, i que congeli l’operació. Un cop passi el confinament podràs venir a la comissaria a fer la denúncia.

Uns delictes que fa anys que existeixen, però que ara amb el teletreball estem més exposats que mai.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.