Ona Maresme: Les recomanacions per Sant Jordi de Mar Arenaza
A les vigílies de Sant Jordi la Mar Arenaza ens proposa diferents recomanacions literàries per comprar o regalar el millor llibre aquest diumenge. Avui ens suggereix tres novel·les i tres llibres de no-ficció.
Lliçons de química de Bonnie Garmus. Elizabeth Zott és mare soltera i reticent estrella del programa de cuina de televisió més seguit dels Estats Units. L’enfocament inusual de l’Elizabeth per cuinar, combinar una cullerada d’àcid acètic amb una mica de clorur de sodi, és revolucionari. Tot i això, a mesura que el seu èxit augmenta ho fan també els seus enemics, perquè l’Elizabeth no només està ensenyant les dones a cuinar sinó també desafiant-les a alterar l’ordre establert.
Punki, una historia de amor de Juarna. Álex i Paula es coneixen des de nens. Han compartit jocs, càstigs, nits de festa i el somni de créixer i marxar de Villa de la Fuente. Són un refugi l’un per a l’altre, la qual cosa aconsegueix florir en un poble envaït pel lleig, la desgràcia i el dolorós. Volen dir-se moltes coses, però les paraules els queden grans, així que es graven cassets. Fan plans mentre tots dormen.
Cloruro de sodio, SAL de Jussi Adler-Olsen. El dia del seu seixanta aniversari, una dona se suïcida. La seva mort condueix a la reobertura d’un cas sense resolverdesde 1988. Amb gran estupefacció, Carl Mørk i l’equip del Departament Q descobreixen que, durant trenta anys, un assassí particularment astut ha triat a una víctima en una data assenyalada, fent passar l’assassinat per un accident o un suïcidi.
Mitologia dels països catalans de Daniel Rangil. Durant segles, i en la cultura escrita, d’allò que en diem «mitologia» només existia la clàssica, la dels grecs. A partir de la Renaixença, folkloristes conscients de la vàlua de la cultura oral aplegaren llegendes i rondalles. Com la siberiana, la dels amerindis, africans o australians, la mitologia catalana és bàsicament de transmissió oral, per una banda, més desdibuixada per l’oblit, però, per l’altra, més fidel als orígens. Els nostres mites han sobreviscut camuflats dins de rondalles (Joan de l’Ós), llegendes (dones d’aigua), costums (el Bocarrot) o creences (la Pesanta) i no pas en relats qualificats de mitològics. Aquest llibre aplega més de trenta personatges de la mitologia catalana i en vol esbrinar els orígens remots, els significats profunds i la vinculació amb altres mitologies d’arreu del món.
Naixament de Catalunya de Michel Zimmermann. En aquest llibre estudia el naixement, la “creació” de Catalunya, la formació d’allò que podríem denominar la identitat catalana; el sorgiment i la consolidació d’una comunitat humana caracteritzada per una llengua i uns costums comuns, amb institucions polítiques i formes d’expressió originals i un espai propi.
Geopolítica de l’espai de Joan Anton Català. L’espai exterior es, avui dia, molt mes que un lloc on situar satel·lits. És un camp d’operacions estrategic, tant des del punt de vista militar com economic. Som a punt de viure un creixement exponencial de serveis basats en l’espai, que faran que les nostres societats en siguin totalment dependents. I aixecant la vista un xic mes enllà, s’albira l’explotació dels recursos naturals d’altres mons. Potencies mundials, pasos modestos, companyies privades i rics visionaris s’afanyen per posicionar-se i treure’n partit.