Arriba a Calella l’exposició sobre la candidatura de la Portalada del Monestir de Ripoll a la Unesco

Font: @jordimunell

Una mostra comissariada per l’Ajuntament de Ripoll s’ha exhibit aquests dies al Passeig Manuel Puigvert. En ella es destaquen els elements artístics, històrics i patrimonials de la Portalada monumental del Monestir de Santa Maria de Ripoll. Una obra de talla romànica, datada de mitjans del segle XII, realitzada en pedra de gres i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics. És una de les peces capdals del romànic català i, per això, Ripoll l’ha presentat candidata a ser reconeguda com a Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Unesco.

L’exposició que s’ha presentat a Calella serveix per divulgar el valor artístic i patrimonial de la Portalada del Monestir de Santa Maria, i sumar així suports a la candidatura. L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, n’ha explicat les principals caracaterístiques en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

“És una obra de l’escultura romànica, reconeguda universalment i referida als llibres d’història i de l’art. Demanem que, com a obra excepcional i única del romànic català, que pugui tenir aquest reconeixement com a Patrimoni Mundial de la Unesco, que els ripollesos i catalans ja li donem però que a nivell internacional pensem que pot tenir recorregut”, ha comentat Munell.

Ripoll va iniciar l’any 2014 el procés de la candidatura de la Portalada a ser declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Unesco. Compta amb la complicitat del Patronat del Monestir, el Bisbat de Vic i els serveis de Cultura de la Generalitat. Actualment està inclosa a la llista indicativa del Patrimoni Mundial i pendent que el Consejo Nacional del Patrimonio Histórico y Nacional espanyol n’elevi la proposta de declaració al Consell Nacional de la Unesco. Cada any se’n presenta una i Ripoll espera que sigui el més aviat possible.

L’alcalde Jordi Munell explica que aquest certificarà un reconeixement que la Portalada ja rep per part de ciutadans d’arreu del món. “Entre els visitants que fan entrada formalment com els que venen fora d’hores i la poden observar des dels finestrals del Monestir, estaríem parlant d’uns 100.000 visitants l’any. És molt reconegut i sorprèn la procedència dels visitants: d’Austràlia, les Illes Feroe, EUA, la Xina o el Japó…”, ha indicat.

La mostra que s’ha exhibit al Passeig Manuel Puigvert ha constat de cinc plafons amb imatges i elements gràfics i textos en català, castellà, anglès i francès. Una informació que destaca els elements més singulars de la història de la portalada que va donar entrada a la cultura clàssica i musulmana a Europa, i obra mestra del romànic universal.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.