Aquesta serà la nit ideal per observar les llàgrimes de Sant Llorenç
Els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç, una de les pluges d’estels més espectaculars de l’any, assoleix avui el seu punt màxim d’intensitat. Se’n podran veure entre 100 i 110 per hora; i les condicions atmosfèriques sembla que afavoriran l’observació. A més, també perquè la Lluna es troba en fase nova i no generarà llum que ho destorbi. El president del Grup d’Astronomia, Joan Palau, ha explicat en una entrevista a Ràdio Calella TV què provoca aquest fenomen tant seguit arreu del món i ha donat quatre consells per gaudir-lo al màxim.
Joan Palau ha explicat que els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç es produeixen cada any quan la Terra passa per la cua de partícules que va deixar el cometa Swift-Tuttle, que també orbita al voltant del Sol però triga 135 en completar-la. La pols i la sorra que deixa l’estel impacten sobre l’atmosfera a una velocitat de 59 quilòmetres per hora. A resultes d’això, s’escalfen i deixen anar unes traces de llum al cel.
El cometa és una bola grossa de neu amb incrustacions de sorra. Quan s’aproxima al Sol, s’escalfa i això provoca que es desfaci de la capa i desprengui un polsim que agafa la forma de cua. Quan s’hi creua en nostre planeta, la gravetat l’atrau, s’ionitzen i generen aquestes traces de llum.
De fenòmens d’aquestes característiques se’n produeixen diversos al llarg de l’any, també d’una intensitat important, com per exemple les Gemínides del mes de desembre. Evidentment, les condicions no són tan favorables.
El president del Grup d’Astronomia ha donat quatre consells per a l’observació d’aquesta nit.
Tenim la sort que aquest any el màxim coincidirà amb la posta de sol i que la Lluna està entre un 5% i un 15% del seu disc. Posats pel cas que anem a la platja, doncs haurem de mirar cap a la muntanya, girant el cap en direcció a Pineda de Mar.
Joan Palau anima a buscar en el cel els planetes Júpiter i Saturn, els més grans del sistema solar. Són dos punts de llum constant que localitzarem cap al sud.
No fan pampallugues com les estrelles. El menys brillant és Saturn, i el que més brilla, Júpiter. A ull nu es distingeixen però per fer-ne una observació més acurada caldrien telescopis. Amb uns prismàtics potents s’arribarien a veure les llunes de Júpiter i potser el disc de Saturn, però sense cap definició.
El Grup d’Astronomia de Calella no farà convocatòria per a l’observació de les llàgrimes de Sant Llorenç, com si havia fet abans de la pandèmia. Tampoc es podrà anar a la muntanya buscant les millors condicions, i és que la Generalitat de Catalunya ha tancat tots els accessos a zones boscoses –també al Maresme– pel risc extrem d’incendis forestals.
A continuació pots escoltar íntegrament l’entrevista a Joan Palau, president del Grup d’Astronomia de Calella.