Aquesta és la setmana del “Dona Power”, la campanya del Banc de Sang amb motiu del 8M
El Banc de Sang i Teixits de Catalunya ha posat en marxa la campanya Dona Power que posa de relleu la possibilitat que tenen les dones de donar elements biològics com els cordons umbilicals -que permeten el tractament de la leucèmia- o la llet materna -per atendre nadons prematurs-. La campanya es duu a terme en 12 hospitals de Catalunya i a través d’una cinquantena de mòbils, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.
L’any 2018 a Catalunya, 3.231 dones van donar el cordó umbilical en el moment del naixement dels seus fills. D’ell se n’extreuen les cèl·lules que permeten tractar la leucèmia i per fer la donació cal fer-ne una comunicació prèvia perquè els professionals que atenen en el moment del part disposin del material necessari per conservar-lo. Ho ha explicat la promotora del Banc de Sang i Teixits al Maresme, Sílvia Delgado.
El cordó umbilical és ric en cèl·lules mare i l’extracció de les cèl·lules i el seu processament i congelació permet fer trasplantaments per curar la leucèmia. És un càncer de la medul·la òssia que es pot curar amb aquest tractament. Quan volem donar el cordó s’ha d’avisar prèviament perquè s’ha de preparar un kit.
La donació del cordó umbilical es pot fer a tots els hospitals de la xarxa pública de salut. Aquests passen a incorporar-se en un banc de referència mundial.
Hi ha el programa Concòrdia que connecta tot el món. Possibles receptors, per exemple malalts de leucèmia, amb els cordons que poden ser compatibles. Per tant, un cordó que es dona a Catalunya pot enviar-se a qualsevol part del món on es pugui necessitar.
Un altre dels elements biològics que només poden donar les dones és la llet materna. Només l’any passat, van necessitar-la 610 nadons nascuts de forma prematura.
Són mares que tenen la sort de tenir un excedent de llet que no li cal al seu fill. Amb aquestes donacions ajuden a nens que, amb la llet de formula, reben el plus de defenses que fabrica la mare.
Segons les dades del 2018, 93.550 dones van donar sang, una xifra que s’assimila a la dels homes, que van ser 93.566. I això que pels nivells d’hemoglobina, elles només poden donar sang tres vegades l’any. Al marge d’això, pocs altres condicionants els diferencien.
Una dona embarassada no pot donar sang justament perquè està alimentant el seu fill a través de la sang. Està creant una nova vida a través dels nutrients que conté. A partir d’aquí no hi ha cap diferència.
La campanya Dona Power agraeix les dones que fan aquesta acció solidària i el Banc de Sang anima a tothom a fer-ho a través de les xarxes, amb l’etiqueta #DonaqueDonaSang.