“Aquest estiu acull somriures”
L’Associació Malgrat amb el Sàhara fa novament una crida per trobar famílies que vulguin participar en el programa Vacances en Pau de colònies per a nens i nenes d’entre 10 i 12 anys que viuen als camps de refugiats de Tinduf, a Algèria. Se’ls acull durant els mesos de juliol i agost, i s’aprofita l’estada perquè passin revisions mèdiques i rebin tractament, en cas necessari. No s’exigeix una dedicació completa al menor, sinó que la família pot mantenir la seva dinàmica habitual de l’estiu, ja sigui treballant o de vacances. La majoria en guarden un molt bon record i repeteixen l’experiència.
Però se’n busquen més perquè així també més nens i nenes puguin venir a Catalunya a passar les vacances d’estiu allunyats de les dificultats i problemes del seu dia a dia als camps de refugiats. Aquí a l’Alt Maresme el programa el coordina l’Associació Malgrat amb el Sàhara, de la qual n’és portaveu la calellenca Natatxa Frutos.
Demanem que tinguin ganes d’acollir i una mica de temps per dedicar-los. Però tampoc és necessari deixar de treballar que per això hi ha casals d’estiu o es pot rebre l’ajuda d’altres membres de la família.
A les famílies se’ls dona total llibertat per planificar i organitzar l’estada, però sí que es programen unes quantes activitats per al conjunt de l’expedició.
No volem atabalar les famílies perquè elles tenen les seves activitats pròpies però sí que hi ha un parell o tres trobades imprescindibles: una de tots els nens sahrauís en una de les ciutats de Catalunya, al final de les vacances fem un comiat i entremig, si les famílies volen i poden, ens trobem un cop per setmana.
No hi ha cap mena de requisit sobre el model de família que pot participar al programa d’acollida, poden o no tenir fills, per exemple. La Direcció General de la Infància i l’Adolescència de la Generalitat l’autoritza i a partir d’aquí l’associació s’encarrega de les gestions per tramitar l’arribada dels nens i nenes.
Tenen entre 10 i 12 anys i s’aprofita la seva estada aquí perquè passin una revisió mèdica general.
Venen amb la targeta sanitària per als dos mesos que estan aquí, passen revisions mèdiques i si tenen un problema de salut greu se’ls tracta en hospitals especialitzats. En cas que sigui un assumpte més greu, hi ha un pis disponible perquè s’hi estiguin durant el temps necessari.
L’experiència resulta tan positiva i enriquidora, fins i tot malgrat la barrera de la llengua, que les famílies acostumen a repetir.
Qui ho vulgui provar ha d’adreçar-se abans que acabi aquest mes de maig a l’Associació Malgrat amb el Sàhara al correu electrònic asms@malgratambelsahara.cat. Als números de telèfon 666 568 222 (Josep) i 667 618 364 (Natatxa).
A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista a la portaveu de l’entitat a l’Info Migdia.