Aquest diumenge arriba l’horari d’estiu
Durant la propera matinada de diumenge, els rellotges s’avançaran una hora a les 2:00 i passaran a ser les 3:00, entrant així a l’horari estival.
Com cada any, el final del mes de març marca l’entrada d’aquest nou horari que acompanya l’arribada de la primavera. Més concretament, aquest canvi d’horari arriba cada darrer diumenge de març. Per tant, aquest any serà a la nit entre els dies 26 i 27 quan es modificaran les hores.
A conseqüència d’això, aquesta propera nit dormirem una hora menys, ja que les 2:00 passaran a ser les 3:00.
Tot i això, a banda de tenir una nit de dissabte més curta, també hi ha altres efectes que es veuran reflectits fins a octubre, quan tornem a l’horari d’hivern. A partir de demà, es farà de dia i de nit més tard, de manera que el sol sortirà més tard, però a la tarda tindrem més temps de llum per a poder fer les activitats que vulguem al llarg del dia.
Així doncs, el diumenge a Calella veurem sortir el sol a les 7:40 i no serà fins a les 20:08 que es pondrà, deixant un total de 12 hores i 28 minuts de llum.
Les conseqüències d’aquests moviments horaris van més enllà de les hores de sol, ja que està comprovat que el canvi d’hora modifica la secreció de la melatonina, l’hormona que regula el son i la vigília, de manera que es podrien alterar els horaris de son habituals.
A més, com que aquesta propera nit es dormirà una hora menys, també es poden produir efectes semblants al ‘jet-lag’, trencant la rutina usual del son per culpa d’aquesta hora perduda durant la matinada.
Europa ja està treballant per deixar enrere aquesta tradició de moure les agulles del rellotge dues vegades a l’any, tot i això, un acord que havia d’arribar el 2019 i posteriorment el 2021 encara no te data i a Espanya fins al 2026 no s’espera cap canvi.
El govern central ja ha deixat fixats els horaris d’estiu entre 2022 i 2026, de manera que en els propers anys no hi haurà cap canvi en aquest aspecte. A més, les negociacions a Europa no avancen i no s’espera una solució propera. Per la seva banda, els Estats Units ja han posat en marxa una llei per quedar-se a l’horari d’estiu i no tornar a moure les agulles del rellotge.