Aquest dijous comença un cicle de xerrades sobre Medi Ambient
Es diuen Medi Ambient Participació, i té l’objectiu d’enriquir el coneixement dels ciutadans sobre el medi ambient i fomentar la seva participació a través de debats.
El cicle portarà quatre ponències a l’Espai Mercat de Calella. Es faran els dijous a dos quarts de nou del vespre. El director del Cicle, Francesc Peters, ha definit l’objectiu de les xerrades. “Que puguin conscienciar la gent de Calella sobre aquests temes, que sàpiguen què hi ha i que també puguin dir-hi la seva sobre aspectes que els agradaria que es tinguessin en compte o com es podria millorar el coneixement del Medi Ambient a Calella, com se’n pot gaudir més, etc… Es tracta de combinar unes xerrades de rigor científic amb xerrades més divulgatives, d’experiències de grups de gent que ha treballat amb el Medi Ambient a nivell local, i fer-ho prou proper perquè enganxi a la població“.
El mar serà protagonista a tres de les quatre xerrades que es fan. La primera porta per nom «El mar d’ahir, d’avui i de demà», i la impartirà Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i actual president de l’Institut d’Estudis Catalans. A la primera xerrada també hi assistirà Montserrat Candini, Alcaldessa de Calella, per inaugurar aquest cicle.
La segona xerrada respondrà a la pregunta de si la sostenibilitat és una realitat o una quimera, i la impartirà Martí Boada, conegut per haver aparegut en el programa de TV3 «Caçadors de Bolets».
La tercera xerrada, el dijous 27 d’octubre, es parlarà de l’estudi i conservació de la balena rorqual comú a la costa catalana, a càrrec d’Eduard Degollada, de l’associació Edmaktub. I l’última, el dia 3 de novembre, es parlarà de la custòdia del territori aplicada a la costa i el mar, impartida per Elisabet Bonfill, de l’empresa Plàncton, ubicada a les Terres de l’Ebre.
Francesc Peters ha dit que totes les xerrades es faran amb un llenguatge entenedor, lluny dels tecnicismes. “Tot i que hi haurà alguns catedràtics i gent important, jo el que els emfatitzo és que tot es faci amb un llenguatge molt col·loquial, molt proper, i que no hi hagi aquesta distància acadèmica respecte del públic“.
Peters ha dit que la voluntat és poder programar un segon i un tercer cicle, en funció de l’èxit que assoleixi aquest primer.
Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i de l’Àrea de Participació de l’Ajuntament de Calella, Marc Buch, confia en l’èxit del cicle i anima als ciutadans a participar-hi. “Per un costat el que volem des de l’Ajuntament és millorar el coneixement que els ciutadans tenim del Medi Ambient en temes diversos, i participació perquè sempre hem buscat que -a part que vingui un expert en la matèria a explicar-nos un tema- siguin els propis ciutadans els que interactuïn i puguin participar activament en la preparació de les xerrades i sobretot amb el debat, poder preguntar, explicar dubtes i inquietuds i aprofitar el coneixement d’aquestes persones que faran les xerrades per poder-los resoldre“.
Marc Buch ha destacat l’important paper del mar en aquest primer cicle de xerrades, però ha comentat que de cara a futurs cicles es buscaran temàtiques diverses, sense centrar-ho només amb la costa i el mar. Buch: “Lògicament, com a ciutat costanera, el mar és un element molt important que l’hem de posar sempre en valor, però a vegades aquesta part mediambiental no acabem d’explicar-la ni de conèixer-la prou bé, i és una oportunitat important per millorar el coneixement que tenim de l’entorn marítim. A partir d’aquí cal veure com va evolucionant el cicle i això no vol dir que cada any hagi d’estar centrat en el medi marí, sinó que han de ser temes més aviat de Medi Ambient“.
Marc Buch ha confirmat, doncs, que la voluntat és que el cicle tingui continuïtat i es programin noves sessions participatives sobre Medi Ambient.