Amics del Patrimoni Històric organitza una conferència sobre la nissaga dels Salvador

La nissaga dels Salvador, una família originària de Calella, i la seva important tasca naturalista, centrarà la tercera de les conferències que organitza l’Associació Amics del Patrimoni Històric, que tindrà lloc aquest dimarts 11 d’agost al pati del Museu-Arxiu Municipal (21h). L’entrada és gratuïta i amb aforament limitat. Anirà a càrrec de Neus Ibáñez, conservadora del Gabinet Salvador de l’Institut Botànic de Barcelona, on es conserva el gabinet científic que van crear a la rebotiga de la seva antiga farmàcia barcelonina i que inclou una biblioteca, un herbari (actualment el més antic d’Espanya), documents manuscrits, col·leccions de mol·luscs, fòssils, drogues i diverses peces de vegetals i animals dissecats.

El mas Salvador de la Riera Capaspre és l’orígen d’aquesta nissaga d’apotecaris i botànics barcelonins que van desenvolupar la seva tasca naturalista entre els segles XVII i XIX. Van dur a terme herboritzacions per la península Ibèrica i Balears, van crear un dels primers jardins botànics de caràcter científic a Sant Joan Despí i van mantenir correspondència i intercanvis de llibres i objectes amb naturalistes de gran rellevància com Joseph Pitton de Tournefort, James Petiver, Herman Booerhave o els germans Jussieu.

Com a fruit de la seva intensa activitat científica i cultural els Salvador van anar creant al llarg de diverses generacions un gabinet científic situat a la rebotiga de la seva antiga farmàcia a la cantonada dels carrers Ample amb Fusteria. Al segle XIX el gabinet va ser traslladat a una masia del Penedès, propietat de la família, on va romandre ocult fins que Pius Font i Quer va aconseguir trobar-lo el 1923. Arran d’aquest descobriment, les gestions realitzades des de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) van permetre que entre 1938 i 1945 el que quedava del gabinet es traslladés a l’ IBB.

No obstant això, una part del gabinet encara romania perduda. El 2013, gràcies a les gestions per a la preparació de l’exposició Salvadoriana, el Departament d’Exposicions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona va localitzar una part d’aquesta col·lecció fins llavors desconeguda. El 2014 es va acabar de catalogar la col·lecció, tots les materials van ser revisats i restaurats i se’n va millor la conservació preventiva. Finalment del 2014 al 2016 es va exhibir l’exposició temporal Salvadoriana, on s’explicava la historia del Gabinet i de la família que el va formar.

La conservadora del gabinet i doctora en Biologia, Neus Ibáñez, pronunciarà la conferència que tindrà lloc aquesta nit al pati del Museu-Arxiu Municipal de Calella sobre la història dels Salvador (21h).

Sortida a la ruta modernista de Canet de Mar

Amics del Patrimoni Històric de Calella farà el dissabte 22 d’agost una sortida per la ruta del Modernisme a Canet de Mar. Es proposa visitar el centre històric de la població, resseguint les façanes de les cases més emblemàtiques de l’estil, i l’entrada a la casa museu Lluís Domènech i Montaner per veure l’exposició El Modernisme i les flors.

Cal reserva prèvia i el preu és de 12 euros, 10 euros per als socis.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.