Amics del Patrimoni Històric busca protegir tota l’obra pública de Jeroni Martorell

Disseny del conjunt de l’escorxador municipal, que es va inaugurar lany 1927

L’antic escorxador, el conjunt del Parc Dalmau i l’antiga biblioteca Costa i Fornaguera. Són les tres obres de l’arquitecte noucentista Jeroni Martorell que Amics del Patrimoni Històric demana que rebin la catalogació de BCIL (Bé Cultural d’Interès Local) perquè així tota la seva obra pública a Calella estigui protegida. Una proposta que s’ha madurat al fil de la visita de la historiadora de l’Art, Raquel Lacuesta, per participar en una de les seves conferències. L’han traslladat a l’Ajuntament de Calella i tenen constància de la intenció d’elevar-la al Ple Municipal perquè s’iniciï el tràmit. Així ho ha avançat el presidents d’Amics del Patrimoni Històric de Calella a Ràdio Calella TV.

Xavier Gamell justifica la seva petició perquè tota l’obra pública de Jeroni Martorell, sense excepció, rebi la catalogació de màxima protecció local com a via per prestigiar-la i donar-la a conèixer. Explica que els preocupa especialment l’abandonament de l’entorn d’un dels seus edificis: l’antic escorxador, al costat de la piscina municipal.

Per exemple, l’entorn de antic escorxador s’ha convertit en un pàrquing desordenat, on hi havia una gatera, ara no sé… Tot aquell espai és denigrant per tenir-hi un patrimoni com aquest. Quan la Raquel Lacuesta ho va veure, se li va caure l’ànima als peus. El que faria el BCIL seria reconèixer i protegir.

L’obra de Jeroni Martorell a Calella està conformada per un total de sis construccions d’especial rellevància:
-El Parc Dalmau
-L’escorxador i la Torre de l’aigua
-El grup escolar (antigues escoles nacionals i cases dels mestres) / Biblioteca Costa i Fornaguera
-El Passeig Manuel Puigvert. La balustrada modernista va ser declarada BCIL el desembre del 2022.
-El Mercat Municipal i la Torre de l’aigua. Declarats BCIL el febrer del 2014.
-El Refugi antiaeri del Parc Dalmau. Declarat BCIL el juny del 2009.

En l’escrit de motivació que han presentat a l’Ajuntament de Calella, Amics del Patrimoni Històric assenyala que Jeroni Martorell ha de rebre la consideració d’“arquitecte de la ciutat” per la seva contribució a la transformació urbanística durant la primera meitat del segle XX. Assenyala, a banda de les construccions mencionades, els seus treballs dirigits a l’alineació dels carrers, les instal·lacions de les xarxes de clavegueram o d’abastament d’aigües, i els que va fer per a particulars. “Van impulsar Calella de poble a ciutat”, recull l’informe remès i que, segons avança Gamell, s’elevarà a Ple Municipal.

[El Govern] Ho considera factible i ho accepten d’entrada. A partir d’aquí, ells decidiran quan ho incorporaran a l’ordre del dia del Ple. Ho hem presentat a l’Ajuntament i hem contactat amb el Govern Municipal.

La proposta inclou la creació d’un Centre d’Estudis i d’Investigació sobre Jeroni Martorell, que l’entitat situa a l’antiga biblioteca Costa i Fornaguera. De fet, es fan seva la idea de la historiadora Raquel Lacuesta, que també va plantejar a micròfons de Ràdio Calella TV. Explica Gamell que això seria determinant per reconèixer l’obra de l’arquitecte noucentista i saldar el deute que Calella té amb el seu llegat.

La creació d’aquest centre permetria reunir tota la documentació local a l’entorn del treball de Jeroni Martorell, també la que hi ha fora de Calella, als arxius de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Estaria obert a estudiosos de la seva obra (…) Aquí a Calella, per exemple, tot el Parc Dalmau és seu, tant el disseny com la distribució. I en general no està prou reconegut i això s’ha de resoldre.

Jeroni Martorell i Terradas, nascut a Barcelona l’any 1876, va rebre formació al costat de grans arquitectes modernistes com Lluís Domènech i Muntaner o Josep Puig i Cadafalch. Va ser l’arquitecte municipal de Calella, lloc d’origen del seu pare, des del 1925 fins a la seva mort, el 1951.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.