Aliança supramunicipal per optar als fons europeus Next Generation de recuperació post-Covid

Calella no lluitarà sola per aconseguir el finançament que destinarà la Unió Europea per a la recuperació de la crisi social i econòmica de la pandèmia de la Covid. Ho farà amb Pineda i Malgrat de Mar, en una estratègia conjunta de les tres poblacions, a les que s’hi ha sumat Santa Susanna a última hora, per presentar projectes innovadors que superin els límits municipals i tinguin una incidència major sobre el territori. “Són projectes que tenen potencial per aconseguir l’èxit”, s’explica en el comunicat signat pels ajuntaments, en el qual es detalla també quines són les propostes que optaran als fons Next Generation.

Els projectes que han acordat els tres ajuntaments són:

En l’àmbit de la rehabilitació energètica i la sostenibilitat: creació de dipòsits d’estacionament de vehicles digitalitzats, rehabilitació energètica d’edificis, creació de comunitats locals d’energia o d’una àrea logística de mercaderies.

En l’àmbit de la transició digital: digitalització de l’administració, del sector sanitari, d’empreses privades i del turisme.

En l’àmbit de la mobilitat sostenible i la qualitat ambiental urbana: la instal·lació de punts de càrrega i la incorporació de vehicles elèctrics, la regeneració urbana o la implantació d’una xarxa de carrils bici que uneixin els municipis.

En l’àmbit de la gestió intel·ligent dels residus: creació d’un sistema de recollida selectiva per implementar un nou model més eficient i sostenible.

Els municipis altmaresmencs pretenen els diners que la Unió Europea destinarà a la recuperació post-Covid amb la idea de dinamitzar l’economia i recuperar i transformar el teixit productiu. Dels 750.000 milions d’euros de la partida total, 140.000 milions d’euros seran per a l’Estat espanyol, que a priori s’encarregarà de fer-ne la distribució.

Un comitè tècnic format per representants de les administracions i també de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, concretarà els projectes dins d’aquests quatre àmbits d’actuació. Segons l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, l’estratègia passa per presentar iniciatives molt sòlides i d’ampli abast territorial.

Si som capaços de presentar projectes comuns, que ens beneficien de forma individualitzada com a municipis, i a més hi incorporem la Corporació com a primera instància de salut pública al territori, de ben segur que el projecte global serà prou sòlid perquè sigui ben vist per la Unió Europea.

A tot això, ha aprofitat per reclamar a les administracions estatal i catalana que clarifiquin el calendari sobre el qual han de treballar els ajuntaments.

Tothom en parla, però a l’hora de la veritat no hi ha un calendari (…) Als ajuntaments ens interessa perquè ara treballem però a palpentes. Aprofito per demanar-ho de manera molt clara al Govern de Catalunya i a l’espanyol.

L’assessora d’Urbanisme i Política d’Habitatge de l’Ajuntament de Calella, Lucia Sánchez, forma part del comitè tècnic Next Generation, dins el qual també hi haurà representants de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i s’hi ha integrat, a última hora, l’Ajuntament de Santa Susanna.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.