Ajuntament i Amics del Patrimoni signen un conveni de col·laboració per preservar el patrimoni cultural

L’Ajuntament de Calella i l’associació Amics del Patrimoni Històric han signat un acord de col·laboració per treballar plegats en la preservació i difusió de l’herència cultural de la ciutat. El conveni signat aquesta setmana per l’alcaldessa i el president de l’associació estableix una sèrie de pactes, com la creació d’una comissió de patrimoni, la realització de diverses accions de preservació, conservació i difusió dels béns culturals o l’actualització del Catàleg d’edificis protegits del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal). Actualment Calella té 55 cases protegides en diferents categories, entre les quals hi ha la del futur centre cívic, Can Saula. Aquestes cases són béns culturals que passen a formar part del patrimoni reconegut i gaudeixen de nivells de protecció diversos.

Amics del Patrimoni va néixer ara fa un any amb justament amb aquest mateix objectiu, treballar per la preservació del bé cultural de Calella. De fet, un dels seus objectius fundacionals va ser poder fer un seguiment de la gestió del consistori referent a tot el relacionat amb el patrimoni local. El seu president, Xavier Gamell, ha celebrat que ara puguin signar el conveni amb el consistori i ha remarcat la importància d’aquest document que ara els marca les pautes per seguir treballant en col·laboració de l’Ajuntament.

Aquest conveni era necessari perquè l’Ajuntament evidentment no pot arribar a tot. I la societat civil el voluntariat, ha de col·laborar i treballar i és el que nosaltres farem. Vetllarem per ajudar a l’Ajuntament a preservar el patrimoni històric del municipi. Com ho farem? Doncs treballant per tenir una partida en el pressupost més elevada, informant dels desperfectes de la via pública, fent d’enllaç entre els propietaris de cases conservades.

Amb aquest conveni Amics del Patrimoni també vol fer de nexe entre l’administració i els propietaris de cases protegides, per vetllar per la seva conservació i poder obtenir ajudes pels propietaris.

Per la seva part, des de l’Ajuntament l’alcaldessa Montserrat Candini també ha celebrat l’entesa. Ha exposat la importància de tenir entitats sense ànim de lucre que vetllin la preservació del bé cultural de la ciutat i ha apuntat que treballaran plegats per poder recuperar el gran valor patrimonial que té Calella.

Col·laboraran amb nosaltres amb totes les tasques de difusió del patrimoni cultural, promovent exposicions i xerrades, rutes històriques pel municipi… Treballarem plegats per poder recuperar tots els valors patrimonials que tenim, fent un seguiment i donant-los una atenció més acurada.

Candini assegura que la reforma de Can Saula es farà amb la màxima delicadesa

Un dels edificis catalogats de Calella és la façana de Can Saula, allà hi ha projectat el primer centre cívic del municipi. Des del seu anunci, Amics del Patrimoni ha demanat cura perquè la transformació integral de l’edifici no malmeti el seu gran valor arquitectònic.

L’alcaldessa Montserrat Candini ha assegurat que ja han parlat sobre qüestió amb l’entitat i que els han comunicat que el consistori tindrà la màxima cura i delicadesa en totes les actuacions que s’hi facin. “No alterarem cap valor patrimonial” ha dit Candini.

Ells tenen la tranquil·litat, i ho saben, que nosaltres tindrem molta cura i delicadesa en tot el que s’hagi de fer i preservarem tot allò que s’hagi de preservar sense alterar cap valor patrimonial. Aquí el que fem és sumar el valor patrimonial ja existent amb una oportunitat sociocultural.

La Diputació de Barcelona invertirà gairebé mig milió d’euros per adaptar la casa que data del 1927 i fer-la accessible. La casa consta d’una planta baixa i dues plantes superiors amb un gran jardí interior connectat a una galeria.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.